Home Promo Erste Banka u saradnji sa EBRD-om finansira mala i srednja preduzeća sa 40 miliona evra

Erste Banka u saradnji sa EBRD-om finansira mala i srednja preduzeća sa 40 miliona evra

by bifadmin

Maksimalan iznos kredita je 2,5 miliona evra, a rok otplate do sedam godina
Približno polovina kredita biće plasirana preduzećima sa sedištem van Beograda
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Erste Banka potpisali su ugovor o novoj kreditnoj liniji u iznosu od 40 miliona evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Ovom segmentu privrede će time na raspolaganju biti kratkoročni, srednjoročni i dugoročni krediti široke namene, od finansiranja investicija i obrtnih sredstava do revolving kredita.
Kreditna linija predviđa da približno polovina kredita bude plasirana malim i srednjim preduzećima sa sedištem van Beograda. Maksimalan iznos kredita je 2,5 miliona evra, a rok za otplatu do sedam godina.
„Erste Banka sa velikim zadovoljstvom nastavlja uspešnu, dugoročnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja nam omogućava da finansijska sredstva plasiramo po konkurentnim uslovima i da dalje razvijamo našu podršku važnom segmentu domaće privrede. Ova kreditna linija obezbediće dodatna sredstva za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća širom Srbije, i time predstavljati podsticaj za privredni ambijent u našoj zemlji“, rekao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.
Henri Rasel (Henry Russel), direktor EBRD za finansijske institucije u regionu Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije je istakao:
„Erste Banka u Srbiji je naš partner od 2012. godine i izuzetno nam je drago što ćemo na ovaj način produbiti našu saradnju. Kao zajmodavac, posvećena je povećanju svog portfolija malih i srednjih preduzeća i ima predan tim koji radi na tome. Drago nam je što možemo da obezbedimo dodatno finansiranje i podržimo ovaj važan napor“.
Kredit namenjen malim i srednjim preduzećima predstavlja treću po redu kreditnu liniju Erste Banke u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.
Erste Banka je u prethodnoj godini ostvarila značajan rast u segmentu rada sa malim i srednjim preduzećima, u kom su plasmani kredita u 2018. porasli za četvrtinu.
Evropska banka za obnovu i razvoj je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Do danas, EBRD je uložila više od pet milijardi evra u 230 projekata u Srbiji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora i transformaciju ka zelenoj ekonomiji i ulaže u infrastrukturu kako bi povećala povezanost regiona Zapadnog Balkana.

Pročitajte i ovo...