Home Vesti Evropske kompanije upozoravaju da je recesija na pomolu

Evropske kompanije upozoravaju da je recesija na pomolu

by bifadmin

Sve je više evropskih kompanija koje očekuju recesiju u bliskoj budućnosti, jer su njihovi gubici po osnovu naplate problematičnih potraživanja značajno porasli u 2018. godini.Kompanije su prijavile da je udeo nenaplaćenih potraživanja u ukupnim prihodima u 2018. godini iznosio 2,31 odsto, što je povećanje u odnosu na 1,69 odsto iz 2017. godine, navodi se u izveštaju švedskog kupca dugova „Intruma”.

Polovina evropskih kompanija tvrdi da je recesija neizbežna u roku od pet godina, dok samo 30 odsto smatra da neće biti recesije u njihovoj zemlji u doglednoj budućnosti, prenosi Si-En-Bi-Si.

U međuvremenu, oko 18 odsto kompanija veruje da je njihova zemlja već u recesiji.

U Grčkoj i Italiji, recesija se u velikoj meri doživljava kao aktuelna realnost, budući da 93 odsto i 84 odsto preduzeća, repsektivno, tvrdi da je ona neizbežna.

Istovremeno, u Austriji, Nemačkoj i Danskoj, ove cifre su znatno ispod 35 procenata.
Generalni direktor „Intruma”, Mikael Erikson, kaže da su najnoviji podaci signal da se „oblaci polako nadvijaju nad Evropom”, javlja Tanjug.

„Ako pogledate prosek u evropskim finansijskim institucijama, tu je nivo problematičnih kredita (NPL) oko 4,0 odsto prema najnovijim statističkim podacima”, izjavio je Erikson.

Ta cifra se, prema njegovim rečima, u SAD-u i Japanu kreće oko 1,0 posto.

Razlika između severne i južne Evrope je takođe očigledna u pogledu nivoa NPL-ova.

U trećem kvartalu
Izvor Politika

Pročitajte i ovo...