Home Vesti Kina povećava takse Americi, ali smanjuje drugima

Kina povećava takse Americi, ali smanjuje drugima

by bifadmin

Kina je podigla tarife na neke proizvode uvezene iz SAD tokom trgovinskog rata dve zemlje, ali analiza vodećeg ekonomskog instituta pokazuje da je istovremeno taktički smanjivala takse drugim državama.

Kako navodi Piterson institut za međunarodnu ekonomiju, Kina je smanjila tarife na iste one proizvode iz drugih zemalja za koje je povećala takse u slučaju SAD.

Smanjenja su počela u 2018. godini i sada u proseku iznose 6,7 odsto na proizvode koji ne dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, dok prosečna tarifa na proizvode iz SAD iznosi 20,7 odsto.
Kako navodi Piterson institut, sve do početka 2018. godine SAD su bile na ravnoj nozi sa drugim državama, ali ovo se promenilo sa eskalacijom trgovinskog spora sa Kinom.

„Dok (američki predsednik Donald) Tramp pokazuje drugim državama samo štap, Kina takođe nudi šargarepe… Sada drugi uživaju znatno bolji pristup kineskom tržištu sa 1,4 milijarde potrošača“, rekao je Čed Baun iz Instituta.

Prema njegovim rečima, američki državljani snose mnogo veće posledice trgovinskog rata nego što Trampova administracija misli.

SAD su nametnule tarife od 25 odsto na kinesku uvoznu robu vrednu 205 milijardi dolara u aprilu prošle godine, na šta je Kina odgovorila tarifama na američku robu vrednu 110 milijardi dolara.

Izvor Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...