Home Promo Inteligencija mase zasnovana na cloud-u pomaže baterijama da duže održe dobre performanse

Inteligencija mase zasnovana na cloud-u pomaže baterijama da duže održe dobre performanse

by bifadmin

Stres čini da ćelije stare brže. Ono što su genetičari odavno demonstrirali na ljudskom telu važi i za ćelije baterija električnih vozila. Što je baterija starija, slabije su njene performanse i manji kapacitet, kao i domet vozila. Kako bi pomogli da baterija duže traje, kompanija Bosch razvija nove cloud usluge koje dopunjuju sisteme upravljanjem baterija.

„Bosch umrežava baterije električnih vozila sa cloud-om. Usluge zasnovane na podacima znače da možemo značajno unaprediti performanse baterija i produžiti njihov radni vek“, kaže dr Markus Hejn, član upravnog odbora Robert Bosch GmbH. Funkcije pametnog softvera na cloud-u kontinuirano analiziraju status baterije i preduzimaju odgovarajuće akcije kako bi se sprečilo ili smanjilo starenje ćelije. Ove mere mogu smanjiti trošenje baterije, najskuplje komponente električnog vozila, za 20 odsto. Podaci u realnom vremenu dobijeni od vozila i njegovog okruženja igraju glavnu ulogu. Cloud usluge koriste ove podatke kako bi optimizovali svaki proces dopune i putem ekrana pružili vozačima savete kako da sačuvaju snagu baterije. Kompanija Bosch naziva novu uslugu „Baterija u oblaku“ (eng. Battery in the Cloud) i njen prvi kupac je DiDi, kineski vodeći dobavljač usluga mobilnosti.

Precizne analize u realnom vremenu

Prema mišljenju stručnjaka, prosečan životni vek današnjih litijum-jonskih baterija je 8-10 godina ili između 500 i 1.000 ciklusa punjenja. Proizvođači baterija obično garantuju kilometražu između 100.000 i 160.000 kilometara, ali brzo punjenje baterija, veliki broj ciklusa punjenja, sportski način vožnje i ekstremno niske ili visoke temperature su izvor stresa za baterije, zbog kojih one brže stare. Bosch usluge zasnovane na cloud-u su razvijene da prepoznaju i suzbiju ove okidače stresa. Svi bitni podaci baterije, npr trenutna temperatura okruženja i režim punjenja se prvo prenose u realnom vremenu na cloud, gde se obrađuju dobijeni podaci. Sa ovim uslugama, Bosch ne samo da nudi prikaz trenutnog statusa baterije u svakom trenutku, već omogućava da se po prvi put napravi pouzdana procena preostalog radnog veka i performansi baterije. Ranije nije bilo moguće napraviti tačnu procenu koliko brzo se troši baterija elekričnog vozila. „Snažne baterije sa dugim radnim vekom će učiniti elektromobilnost još održivijom“, izjavio je Hejn.

Još jedna karakteristika pametnog softvera je upotreba zasnovana na holističkom pristupu: algoritmi koji se koriste za analizu ocenjuju podatke skupljene od strane cele flote, ne samo pojedinačnih vozila. Inteligencija mase je ključ za pronalazak dodatnih faktora stresa baterija vozila, kao i za njihovo brzo identifikovanje.

Zaštita ćelija od starenja

Novi uvidi dobijeni od trenutnog statusa baterije omogućavaju kompaniji Bosch da aktivno zaštiti bateriju od starenja. Na primer: potpuno napunjena baterija stari brže na visokim i niskim temperaturama okruženja. Usluge zasnovane na cloud-u kompanije Bosch obezbeđuju da baterija nije 100 odsto napunjena kada je pretoplo ili prehladno. Smanjenjem napunjenosti baterije za nekoliko procenata, baterija je zaštićena od dodatnog trošenja i habanja. Podaci na cloud-u će takođe pomoći u održavanju i popravci baterije. Čim se primeti greška ili defekt baterije, na primer, vozač ili operator flota može biti obavešten. Ovo povećava šanse da se baterija popravi pre nego što postane totalno oštećena ili prestane sa radom. Konačno, cloud usluge optimizuju proces dopune – koji je inače jedan od najvećih prepreka za kreiranje masovnog tržišta elektromobilnosti – tačnije, uklanjaju opasnost da dođe do nekontrolisanog pada kapaciteta i kvara baterije usled nedovoljnog ili prekomernog punjenja. Pametan softver u cloud-u računa pojedinačne krive punjenja za svaki proces dopune, bez obzira da li se odvija kod kuće ili na nekom drugom mestu. Ovo znači da je baterija dopunjena do optimalnog nivoa, pomažući očuvanje ćelija. Dok postojeće aplikacije sa tajmerima za punjenje dozvoljavaju vozačima da mere proces dopune kada je potreba za električnom energijom velika, Bosch rešenje ide još dalje, nudeći posebno razvijen proces dopune kao deo novih usluga za baterije kompanije Bosch. On optimizuje brzo i sporo punjenje i kontroliše električnu energiju i nivo napona tokom procesa dopune, produžujući život baterije.

Koja je razlika između Bosch cloud usluga i standardnih sistema za upravljanje baterijom?

Sistemi za upravljanje baterijom trenutno ugrađeni u električna vozila nadgledaju i upravljaju ćelijama baterije, obezbeđujući pouzdan rad i jednolično punjenje svih ćelija. Performanse i radni vek baterije zavise od brojnih faktora, kao što su učestalost punjenja i pražnjenja, tip odabranog procesa dopune, stil vožnje i spoljni faktori, kao što je temperatura okruženja. Zbog toga je Bosch razvio cloud usluge koji dopunjuju standardne sisteme za upravljanje baterijom ugrađene u električna vozila.

Zašto Bosch razvija svoje strategije dopune?

Do sada, različiti procesi dopune su bili programirani u električnim vozilima. Od sada, Bosch će ponuditi proizvođačima automobila inovativnu strategiju dopune koja nadopunjuje dostupne procese. Kada, na primer, vozači žele da brže dopune svoje baterije, proces brzog punjenja automatski skraćuje potrebno vreme bez oštećenja baterije. Još jedna strategija optimizuje sporiji standardni proces punjenja, koji traje nekoliko sati. Bosch proces je posebno nežan prema bateriji, povećavajući njen kapacitet i radni vek.

Pročitajte i ovo...