Home VestiEkonomija U Srbiji nedostaju bankomati na pijacama

U Srbiji nedostaju bankomati na pijacama

by bifadmin

Građani Srbije najviše upotrebljavaju i debitne i kreditne kartice za kupovinu hrane i odeće, a skoro četvrtina vlasnika kartica predlaže da se postave bankomati i na pijacama.

U Srbiji osam od 10 korisnika kartica poseduje debitnu karticu, 40% korisnika poseduje kreditnu karticu, a čak jedna petina poseduje obe kartice. Karticom se najčešće plaćaju iznosi do 3.000 dinara, a za veće iznose karticu upotrebljava svaki peti korisnik. Ovaj način plaćanja u Srbiji je u prošloj godini uvećan za čak 154 odsto, pokazuje „MasterIndex istraživanje 2019“.

U istraživanju se navodi da dve trećine ispitanika koristi svoju karticu barem jednom nedeljno, pri čemu građani Srbije najčešče koriste debitnu karticu za kupovinu hrane (52%), benzina (32%) i odeće (31%), dok kreditne kartice upotrebljavaju za dobijanje dodatnih sredstava ili otplaćivanje na rate, prilikom kupovine odeće (32%), hrane (36%) i nameštaja i kućnih aparata (32%).

Nalazi pokazuju da 70 odsto vlasnika kartica koristi beskontaktna plaćanja na različitim mestima, dok više od polovine koristi ovu mogućnost prilikom svakodnevne kupovine robe široke potrošnje.

Na izbor kartice za koju će se potrošači u Srbiji opredeliti utiče nekoliko faktora. Na prvom mestu je pokrivenost mreže bankomata (40%), zatim dodatne pogodnosti kao što su odložena plaćanja ili dopunske polise osiguranja (22% ispitanika), dobra reputacija banke izdavaoca (19%), i multifunkcionalnost kartice, mogućnost standardnog i beskontaktnog plaćanja, onlajn i oflajn (19%).

Potrošači se opredeljuju za upotrebu kartica najviše zbog popusta u trgovinama (53%), mogućnosti podizanja gotovine na prodajnim mestima (32%) i promotivne kamatne stope i nagrade (19%). Anketirani građani su istakli i da bi voleli da postoji više POS terminal u lokalnim prodavnicama (25%), kao i da se oni postave na pijacama, za šta se izjasnilo 23 odsto ispitanika.

Pročitajte i ovo...