/ Vesti / Beograđanka na čelu FDIC brine o američkim štedišama
BiF Analize Čitajte B&F online

Beograđanka na čelu FDIC brine o američkim štedišama

This post has already been read 535 times!

Predsednica američke Savezne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) od juna prošle godine je Jelena Obrenić Mekvilijams, rođena Beograđanka koja je 1991. godine kao osamnaestogodišnjakinja otišla na razmenu đaka u Sjedinjene Države sa 500 pozajmljenih dolara u džepu i – tamo i ostala. Ne bi bila ni prva ni poslednja osoba sa ovih prostora, da se to nije desilo u trenutku kada je veliki deo građana Srbije ostao bez svoje celokupne ušteđevine u bankama. Među njima je bio i tata aktuelne predsednice FDIC, na šta posebnu pažnju skreće i CNN.

Njen otac je 11 sati čekao u redu ispred banke samo da bi mu, kada je konačno stigao do šaltera, rekli da novca više nema. Tada je imao 68 godina, i bio je prinuđen da se bavi raznim poslovima kako bi povratio deo izgubljenog novca. Sve ovo se ne bi dogodilo, smatraju u CNN-u, da su banke u bivšoj Jugoslaviji imale osiguranje depozita. A čitava priča je utoliko zanimljivija, zato što je Jelena Mekvilijams, sa takvim životnim iskustvom, danas na čelu vrhovnog američkog administrativnog tela koje se bavi zaštitom depozita bankarskih klijenta.

Mekvilijams ističe da joj je, po svom dolasku u Ameriku, kada je počela da radi mnogobrojne privremene poslove, kao mladoj imigrantkinji bposebno teško bilo da stekne kreditnu karticu. Zato je prvo otvorila tzv. obezbeđenu kreditnu karticu, u kojoj banka u početnom periodu raspolaže sredstvima klijenta kao kolateralom, dok klijent ne izgradi sopstvenu kreditnu istoriju.

Iz tih razloga je danas Beograđanka na čelu velike američke finansijske institucije posebno ponosna na programe podrške koju FDIC sprovodi u cilju povećanja kreditne sposobnosti Amerikanaca sa manjim prihodima, i onima koji žive u imigrantskim zajednicama, kako bi postali deo finansijskog sistema. “Ja i dalje verujem u Američki san”, napominje Jelena Mekvilijams.

FDIC spasava štediše i posreduje u slučaju bankrota banka

Banke širom SAD plaćaju premije kojima FDIC pokriva osiguravanje biliona dolara depozita, do iznosa od 250.000 dolara po deponentu u svakoj osiguranoj banci. Njegovo poslovanje posebno je došlo do izražaja u periodu između 2008 i 2013. kada je u Sjedinjenim Državama propalo skoro 500 banaka, a iz osiguravajućeg fonda kojim upravlja FDIC, iskorišćeno oko 73 milijardi dolara za pokriće deponenata.

Najveći pojedinačni bankrot koji je FDIC pokrivao bila je propast banke Washington Mutual 2008. godine, procenjen na 307 milijardi dolara. Nju je tada preuzeo JP Morgan Chase uz posredovanje FDIC.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close