Home Posle 5 Hoće li nas na ulasku u šengen zonu sačekivati avatari?

Hoće li nas na ulasku u šengen zonu sačekivati avatari?

by bifadmin

Ko nije državljanin EU, ubuduće bi na ulasku u šengen zonu mogao da se suoči sa robotom policajcem, zaduženim da kao detektor laži ispita da li konkretna osoba predstavlja rizik po EU i upozori na to prave policajce na granici. To se već događa u pilot fazi testiranja ovog projekta u Mađarskoj, Grčkoj i Litvaniji, ali rezultati ispitivanja dobrovoljaca ukazuju da veštačka inteligencija može da se prevari u proceni, kao u slučaju portuglaskog novinara kojeg je avatar u uniformi proglasio „umerenom pretnjom“ za EU.
Evropska unija je pokrenula pilot projekat u Mađarskoj, Grčkoj i Litvaniji, koji ima za cilj da pojača kontrolu pri ulasku u šengen zonu uz podršku veštačke inteligencije. Projekat pod ne naročito privlačnim nazivom „iBorderCtrl“ predstavlja ustvari razvoj virtuelnih policajaca, koji će imati zadatak da na ulasku u šengen zonu bolje ispitaju identitet konkretne osobe koja želi da pređe granicu, odnosno koliko je ona potencijalno rizična za zemlje članice EU.
Robot policajac bi trebalo da predstavlja svojevrsni detektor laži, a procedura koja se trenutno testira u pomenute tri zemlje izgleda ovako: putnik koji želi da uđe u šengen zonu, pre toga iz svoje kuće i preko svog računara obavlja „intervju“ s virtuelnim policajcem na granici. Pri tome je potrebno skenirati pasoš i odgovoriti na niz pitanja koje postavlja avatar policajca. Za to vreme, robot putem veb kamere analizira lice putnika i pokušava da koristeći svoju veštačku inteligenciju uoči na njemu znakove koji bi ukazali da li ta osoba govori istinu ili laže.
Portugalski novinar dobrovoljac – umereno rizičan
Nakon ovog intervjua, koji se za sada radi isključivo uz dobrovoljni pristanak putnika koji žele da učestvuju u ovoj fazi testiranja projekta, dobija se QR kod. Putnik potom treba da taj kod pokaže na granici pravom policajcu, zajedno sa pasošem. „Ljudski“ policajac skenira taj kod i zatim na svom računaru dobija ocenu, izraženu na skali od 1 do 100, kojom je „kolega“ robot opisao verodostojnost odgovora koje je putnik dao, odnosno koliki je faktor rizika da je lagao. Ako sistem da ocenu da jeste lagao, onda će pravi policajac pokrenuti proceduru za dodatna testiranja pre eventualnog prelaska granice.
Kakvi su rezultati u praksi svedoči novinar portugalskog portala The Intercept, koji je prihvatio da dobrovoljno učetvuje u testiranju. Prema njegovim rečima, odgovorio je iskreno i istinito na sva pitanja, ali je avatar procenio da je od ukupno 16 pitanja lažno odgovorio na četiri, i dao mu je ocenu 48, što je portugalskog novinara svrstalo među „umereno rizične“ za sigurnost EU.
Ovakvo iskustvo portugalskog novinara je dalo dodatne argumente kritičarima ovog projekta koji tvrde da je njegov razvoj „bacanje novca u vetar“, jer nema čvrstih dokaza da se laž može sa sigurnošću prepoznati na licu čoveka upotrebom algoritama.
Prve analize su pokazale da je ovakav detektor laži pouzdan u oko 75% slučajeva, ali se upozorava na rizike da bi robot policajac mogao u svojim ocenama da diskriminiše ljude prema rasi, nacionalnosti ili polu, jer nije „treniran“ na dovoljno raznolikom uzorku.
U projekt je do sada uloženo oko 4,5 miliona evra, a na njemu sarađuju policijske službe, univerziteti, tehnološke i bezbednosne kompanije širom Evropske unije. U zavisnosti od rezultata testiranja, nadležni u EU će odlučiti hoće li, i kada, početi da primenjuju ovaj sistem ili neki njegov deo za obavljanje intervjua s imigrantima i putnicima koji nameravaju da uđu u šengen zonu, pre nego što se sretnu sa pravim policajcima.

Pročitajte i ovo...