Home VestiEkonomija Inovativna preduzeća su stub bečke privrede

Inovativna preduzeća su stub bečke privrede

by bifadmin

U cilju otvaranja novih radnih mesta i poboljšanja kvaliteta rada fond za podsticaj zaposlenih „Waff“ u glavnom gradu Austrije objavio je konkurs za finansiranje inovativnih razvojnih projekata i njihovo implementiranje. Fond će finansirati troškove daljeg usavršavanja zaposlenih, savetovanje, kao i angažovanje „asistenata za inovacije“. Konkurs će biti otvoren do 28. avgusta 2019. godine.

„Mala i srednja preduzeća su stub bečke privrede. Celokupni uspeh naše privrede suštinski zavisi od njihovih inovativnih snaga. Zbog toga nam je osnovni cilj da ih u tome podržimo“, objasnio je član gradskog veća Beča Peter Hanke. Od početka inicijative oko 300 preduzeća je dobilo 14,7 miliona evra podrške za ovakve projekte. Angažovanjem „asistenata za inovaciju“ nastalo je skoro 500 novih pozicija, a 1000 radnika je dobilo priliku za dalje usavršavanje. Ove godine se u te svrhe izdvaja 2,5 miliona evra.

Projekti mogu biti raznovrsni – od klasičnih tehnoloških do ekoloških i socijalnih inovacija. Hanke navodi da sve više preduzeća radi na razvoju u oblasti digitalizacije i 4.0 industrije.

Na primer, firma „TheVentury“ nudi usluge u razvoju softvera i inovacijskog menadžmenta. Zahvaljujući projektu „BotBase – čovek, mašina, komunikacija na novom nivou“ razvija se standardno IT softversko rešenje koje osposobljava mašine da razumeju govorni i pisani jezik poboljšavajući komunikaciju.

U okviru prvog konkursa u 2019. godini investirano je oko 1,34 miliona evra u 32 preduzeća, a iz tih projekata su nastala 42 nova radna mesta.

Pročitajte i ovo...