Home VestiEkonomija Legalizacijom marihuane do rasta BDP-a?

Legalizacijom marihuane do rasta BDP-a?

by bifadmin

Predlog „lex konoplja“ za legalizaciju marihuane u Hrvatskoj uskoro će biti dat na javnu raspravu, nakon čega se očekuje da uđe u skupštinsku proceduru. Predlagač, Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) se nada da će se to dogoditi već do kraja godine, kako bi se što pre osetili pozitivni efekti u domaćoj privredi, posebno u poljoprivredi i turizmu i posledično doprinelo rastu domaćeg BDP-a.

„Smatramo da bi se liberalizacijom i legalizacijom marihuane, pod kontrolom države, ostvario dodatni privredni rast, i prihodi koji bi mogli da se usmere na otvaranje novih radnih mesta. Rezultat legalizacije marihuane bi pre svega bio dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje, i ono što je posledično i najvažnije – rast BDP-a“, naglasio je na konferenciji za novinare Davor Bernardić, predsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), povodom predloga ove stranke da se u Hrvatskoj legalizuje marihuana.

U prilog tom predlogu naveo je kako proizvodi od konoplje pružaju kvalitetnu i održivu alternativu mnogim štetnim proizvodima, poput plastike, građevinskih proizvoda, boja, lakova i sličnog. Osim toga, „konoplja olakšava brojne simptome bolesti poput multiple skleroze, HIV-a, Parkinsonove bolesti, epilepsije i malignih bolesti“, poručio je Bernardić.

Predsednik SDP-a je naveo primer da zemlje poput Kanade, Holandije i Češke zbog legalizacije marihuane godišnje zajedno prihoduju oko 55 milijardi dolara.

„Marihuanski“ turizam

Bernardić je istakao i kako bi legalizacija marihuane podstakla rast turizma, jer bi slobodno uživanje u kanabisu moglo privući nove goste, podsetivši da je takozvani ’marihuanski turizam’ prvi razvio Amsterdam, a po ugledu na njega i mnoge druge evropske države.
Prema predlogu, svaka pravno ili fizičko lice moglo bi komercijalno da se bavi uzgojem, prometom i preradom svih vrsta konoplje, a najkvalitetniji proizvođači bi mogli da uzgajaju marihuanu i za potrebe zdravstvenog sistema.

„Osnovaće se regulatorno telo, Agencija za konoplju, koja bi bila nadležna za regulisanje tržišta, predlaganje podzakonskih akata, uređivanje svih aspekata uzgoja, prometa i prerade svih vrsta konoplje“, kazao je Bernardić. Dodao je kako će to telo „obavljati i komercijalne delatnosti, kao i plasiranje prikupljenih sredstava koja će usmeravati u podsticanje razvoja te industrije“.

Ideja je da regulativa o legalizaciji konpolje bude „lex specialis“, iznad Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, a tim zakonom bi se regulisale obaveze ministarstava i državnih institucija, kako bi se omogućila operacionalizacija i implementacija maksimalnih priverdnih potencijala konoplje.

Predsednik SDP-a je najavio da će ovakav koncept predloga za legalizaciju marihuane biti stavljen na javnu raspravu, a finalna verzija, potom, u skupštinsku proceduru i izrazio očekivanja da će se to dogoditi do kraja godine, „kako bi građani što pre mogli osetiti koristi legalizacije“.

Izvor: HINA

Pročitajte i ovo...