/ Vesti / Mađari kontrolišu skoro trećinu bankarske aktive u Crnoj Gori
BiF Analize Čitajte B&F online

Mađari kontrolišu skoro trećinu bankarske aktive u Crnoj Gori

This post has already been read 191 times!

Najnovija rang lista lista banaka u Crnoj Gori po vrednosti aktive pokazuje da OTP Grupa, unutar koje posluju CKB i Podgorička banka, kontroliše 1,3 milijarde evra u bankarskom sistemu, što je gotovo trećina ukupne aktive crnogorskih banaka.

Ukupna aktiva crnogorskog bankarskog sistema u kojem je trenutno aktivno 13 banaka na kraju juna iznosila je 4,3 milijarde evra i veća je za 317 miliona ili skoro 8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prema podacima kojima raspolaže portal Investitor, sve banke su tokom prošlih 12 meseci belžile rast aktive, osim Prve i Addiko.

Najveća banka po aktivi ostala je CKB, sa aktivom vrednom 760 miliona evra. To je 98 miliona evra više nego pre godinu dana ili u procentima 14,9 odsto. CKB posluje unutar mađarske OTP grupacije baš kao odnedavno i Podgorička banka. Te dve banke imaju aktivu vrednu ukupno 1,3 milijarde evra i po tom parametru pokrivaju skoro trećinu ukupnog sektora.

Aktiva Podgoričke banke na kraju prvog polugodišta je iznosila 548 miliona evra, što je 6,1 odsto više nego godinu ranije. Ona je po tom kriterijumu na trećem mestu, odmah iza Erste banke, koja je između dva juna uspela da poveća aktivu za 13,4 odsto na 569,3 miliona eura.

Izvor: Investitor.me

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close