Home VestiEkonomija Nezaposlenost u regionu: najveća u BiH, najmanja u Sloveniji 

Nezaposlenost u regionu: najveća u BiH, najmanja u Sloveniji 

by bifadmin

Najmanju stopu nezaposlenosti prema poslednjim zvaničnim podacima u regionu ima Slovenija, najveću BiH, dok je Srbija sa zvaničnom stopom nezaposlenosti od 12,1 odsto lošija od Hrvatske, ali je situacije bolja nego u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.   

Prema poslednjim zvaničnim podacima, redosled nekadašnjih jugoslovnskih republika prema zvaničnoj stopi nezaposlenosti izgleda ovako: Slovenija (4,8 odsto), Hrvatska (7,2 odsto), Srbija (12,1 odsto), Crna Gora (15 odsto), Severna Makedonija (17,8 odsto) i Bosna i Hercegovina (18,4 odsto). 

Srbija je u drugom kvartalu 2019. godine imala ukupno 2.161.533 zaposlenih, a u odnosu na isti isti kvartal prethodne godine, ukupna registrovana zaposlenost je povećana za 1,6 odsto, odnosno za 34.936 osoba.

Najviše zaposlenih je u radnom odnosu (2.017.835), van radnog odnosa je zaposleno 71.046 građana Srbije, dok je u istom periodu evidentirano 72.653. registrovanih poljopriverdnika. Najveći rast zaposlenosti je zabeležen u beogradskom regionu i regionu Šumadije i zapadne Srbije.

Sektori u kojima je došlo do najvećeg povećanja broja zaposlenih u Srbiji su prerađivačka industrija, građevinarstvo, stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, obrazovanje, trgovina na veliko i malo, kao i popravka motornih vozila. Prema zvaničnim podacima, u navedenom periodu, broj zaposlenih u javnom sektoru je smanjen za 7.429.

Izvor. Anadolija

Pročitajte i ovo...