/ Vesti / Službenici obezbeđenja ubuduće mogu da upotrebe biber sprej
BiF Analize Čitajte B&F online

Službenici obezbeđenja ubuduće mogu da upotrebe biber sprej

This post has already been read 251 times!

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je novi Pravilnik o načinu primene ovlašćenja službenika obezbeđenja, koji propisuje način rada službenika i redara u vršenju redarske službe na javnim skupovima.

Aleksandar Nedić, sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije kaže da do novog pravilnika dolazi posle izmena Zakona o privatnom obezbeđenju, i dodaje da je stari pravilnik samo modifikovan:

– Ono što je novina je redarska služba, gde se precizno i jasno definiše rad redarske službe u smislu javnih događaja i manifestacija. Jedna od najvećih novina je upotreba biber spreja za radnike obezbeđenja.

Kako je istakao, Pravilnik i Zakon definišu slučajeve u kojima radnik obezbeđenja može da upotrebi biber sprej i dodaje da je to, ukoliko dođe do nereda ili ugrožavanja bezbednosti štićenog objekta, odnosno ako je ugrožena bezbednost ljudi, pa su se stekli uslovi za upotrebu sile, pa i tog spreja.

Privatno obezbeđenje sa vatrenim oružjem po pravilu se angažuje pri trasportu novca, kaže on i dodaje da je u pravilniku izričito određeno kada i kako se vatreno oružje upotrebljava.

– Trenutno u Srbiji postoji više od 400 licenciranih pravnih lica koji imaju licence izdate od MUP-a, a oni poseduju više od 800 licenci za obavljanje ovih poslova, s tim da jedna firma može da ima više licenci – kaže Nedić i dodaje da ove firme imaju preko 35.000 zaposlenih na ovim poslovima, a da je prosek plata u ovom sektoru između 30.000 i 35.000 dinara.

Iako je pravilnik precizan, on napominje da ipak postoje problemi pre svega oko bezbednosne kulture samog stanovništva, što bi doprinelo da bolje razumeju šta radnik fizičkog ovlašćenja radi i koja su njegova ovlašćenja.

Izvor: eKapija

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close