Home VestiPolitika i društvo Sve opasnosti beogradskog javnog prevoza

Sve opasnosti beogradskog javnog prevoza

by bifadmin

Više od 80 posto vozila – što GSP-a, što privatnih prevoznika – ne bi dobilo saglasnost za izlazak u saobraćaj za javni prevoz, kada bi se uradio relevantan tehnički pregled, prema standardima Evropske unije, tvrdi Nebojša Aleksić iz sindikata GSP-a „Sloga“ u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Javni gradski prevoz u Beogradu – bilo da je reč o privatnim prevoznicima ili Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) – daleko je od bezbednog, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nebojša Aleksić, poverenik sindikata „Sloga“ GSP-a, komentarišući eksploziju kompresorske boce koja se dogodila 30. jula u jednom beogradskom autobusu.

Prema rečima našeg sagovornika, na loše bezbednosne uslove utiču mnogi aspekti – od tehničkih do ljudskih resursa. „Vozila su jako stara, u proseku oko 15 godina. Apsolutno se ne održavaju, dakle ne ulaže se u delove. Gume su vrlo problematične, kao i kočioni sistem i upravljački sistem. Takođe, elektroinstalacije su vrlo problematične, zato i dolazi do požara u autobusima. Ali, veći problem od materijalnog neulaganja je odliv stručne radne snage“, kaže Aleksić.

U eksploziji koja se 30. jula dogodila u autobusu na liniji 78 u beogradskom naselju Dedinje lakše je povređeno šest osoba koje su zbrinute u Urgentnom centru. Boca koja se koristi za kompresovanje vazduha za vrata i druge pneumatske sisteme u vozilima eksplodirala je u autobusu koji pripada privatnoj firmi „Banbus“. Prema rečima Veljka Kovačevića, šefa saobraćaja u ovoj firmi, „Banbus“ svakoga dana na ulicama Beograda ima skoro 70 svojih autobusa, a sličnih incidenata, kaže, nisu do sada imali. „Ventil visokog pritiska nije uradio svoje. Pukao je, udario u staklo koje se razbilo i povredilo par putnika“, kaže Kovačević.

Upitan da li će autobus u kojem je došlo do kvara biti poslat na vanredni tehnički pregled, on odgovara: „To sada zavisi od Ministarstva unutrašnjih poslova. Oni će to odrediti.“

Poluispravna vozila prolaze tehnički pregled

Kovačević dodaje da su za prevoznike javnog prevoza u Beogradu obavezna dva tehnička pregleda godišnje, a po potrebi i češće. Na naše pitanje kakva je procedura za tehnički pregled privatnih prevoznika, kaže: „To je redovan tehnički pregled, kao i svaki drugi. Ne radimo ga kod nas, nego kod trećeg lica. Imamo naše održavanje, ali što se tiče tehničkih pregleda, to se radi kod trećih lica“, kaže Veljko Kovačević.

Nebojša Aleksić kaže da je njegov sindikat „Sloga“ u više navrata obaveštavao javnost o tehnički neispravnim autobusima koji saobraćaju u glavnom gradu, a na našu konstataciju da je za prevoznike obavezan redovni tehnički pregled na šest meseci, Aleksić odgovara: „U pravu ste, ali tehnički pregled sam sebi radi GSP Beograd i onda se iz političkih razloga poluispravna vozila puštaju kao ispravna. Tvrdim i smem da potpišem pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću da više od 80 posto vozila – što GSP-a, što privatnih prevoznika – ne bi dobilo saglasnost za izlazak u saobraćaj za javni prevoz, kada bi se uradio relevantan tehnički pregled, prema standardima Evropske unije“.

O tome koliko su vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd bezbedna u ovom javnom preduzeću nisu želeli da govore za Radio Slobodna Evropa, već su nas uputili na Sekretarijat za javni prevoz. Na pitanja koja smo poslali toj instituciji do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Zamenik gradonačelnika glavnog grada Goran Vesić izjavio je u junu ove godine da će do oktobra GSP dobiti 244 nova autobusa – 70 vozila je kupljeno od turske kompanije “BMC“, a 174 od kompanije “Hajger“ iz Kine.

Iako kaže da je pozitivno što će beogradskim ulicama saobraćati novi autobusi, Nebojša Aleksić napominje da će GSP morati da izbaci iz upotrebe nemali broj vozila kojima je prošao radni vek. „Više će vozila otići u reciklažu nego što će doći novih vozila“, ocenjuje Aleksić.
Inače, vesti o tehničkim neispravnostima vozila u javnom prevozu nisu retkost. Juna ove godine mediji su izvestili da se zapalio autobus GSP-a na liniji 408. Marta prošle godine u Novom Beogradu se zapalio autobus koji saobraća na liniji 65, dok su se početkom 2017. godine u manje od sedam dana zapalila dva autobusa na liniji 302 koja vozi do naselja Grocka.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Pročitajte i ovo...