Home VestiEkonomija Tramp: SAD uvode novu taksu od 10 odsto na uvoz kineskih proizvoda

Tramp: SAD uvode novu taksu od 10 odsto na uvoz kineskih proizvoda

by bifadmin

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da će SAD od 1. septembra uvesti novu taksu od 10 odsto na uvoz kineskih proizvoda vrednih oko 300 milijardi dolara.

Ubrzo pošto je Tramp objavio novu meru na Tviteru, indeksi na Vol stritu su potonuli. Dau Džons koji je ranije tokom dana porastao za gotovo 300 poena, pao je za 200 poena posle Trampove objave.

U trgovinskom ratu s Kinom, SAD su ranije uvele takse na uvoz kineske robe vredne 250 milijardi dolara. Peking je uzvratio taksama na američke proizvode vredne 110 milijardi dolara, pre svega usmerenim na poljoprivredne proizvode, što je bio direktan udarac na Trampove pristalice medju poljoprivrednicima.

Tramp je danas napisao i da će biti nastavljeni pregovori Vašingtona i Pekinga o okončanju trgovinskog rata, čija je najnovija runda juče održana u kineskom Šangaju.

„Radujemo se nastavku našeg pozitivnog dijaloga s Kinom o sveobuhvatnom Trgovinskom sporazumu, i osećamo da će budućnost naše dve zemlje biti veoma svetla“, napisao je Tramp u jednom od brojnih tvitova.

Trgovinske pregovore u Šangaju Bela kuća je juče opisala kao konstruktivne, a očekuje se da će oni biti nastavljeni u Vašingtonu u septembru.

SAD i Kina, dve najveće svetske ekonomije, zaglavljene su u trgovinskom ratu posle američkih optužbi da Peking koristi predatorsku taktiku, koja uključuje kradju trgovinskih tajni i primoravanje stranih kompanija da predaju tehnologiju.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...