Home VestiEkonomija Usporio rast turizma u Beogradu

Usporio rast turizma u Beogradu

by bifadmin

I golim okom je vidljivo da je na beogradskim ulicama i u većim turističkim mestima sve više stranih i domaćih gostiju, ali brojke pokazuju da trend rasta i po broju poseta i po dužini boravka, ove godine naglo usporava

Naime, od 2014. u prvih šest meseci broj turista rastao je po stopi koja se kretala od 11,1 do 12,5 odsto, dok je do juna ove godine zabeležen rast od 5,3 procenta. I broj noćenja je osetno usporio rast, pa je od maksimalnih 14,9 odsto u 2016, polugodišnji presek 2019. pokazao uvećanje tek od 5,6 procenta. I kada se posmatra u apsolutnim brojevima, na preseku drugog kvartala, svake godine broj gostiju uvećavao se za oko 150.000 dok je ove godine Srbiju do juna posetilo oko 90.000 turista više nego lane u isto vreme.

Sličan trend prati i broj noćenja, koji su u poslednjih nekoliko godina rasli po stopi od 8,6 do čak 14,9 procenta, dok je za pola ove godine rast svega 5,6 procenta. U apsolutnim brojkama, broj noćenja rastao je u prvoj polovini 2016. za 451.362, naredne godine za 318.570, prošle godine u prvih šest meseci broj noćenja uvećan je za 480-172 a ove skoro upola manje, 250.379. Pri tom, broj stranih gostiju koji obilaze našu zemlju nešto je manji od domaćih, za oko 150.000, ali su zato srpski turisti ostvarili skoro dva puta više noćenja.

Do ovoga juna, na primer, od ukupno 4,54 miliona noćenja, na strane goste odnosi se 1,69 a domaće 2,86 miliona. Sličan odnos bio je i prethodnih godina. Više od polovine stranaca uglavnom se opredeljuje za Beograd kao glavnu destinaciju, eventualno Novi Sad, dok su u fokusu domaćih gostiju banje i planinska mesta.

– Procenti ne odražavaju uvek stvarni rast, mnogo je merodavnije ako se posmatra u apsolutnim brojevima, pa se, na primer, londonski turizmolozi hvale rastom od dva do tri odsto, što deluje skromno, ali u apsolutnim brojevima to znači ogroman broj turista. Negde je visok rast odraz niske polazne osnove, na primer nama su neka azijska tržišta skočila 400 odsto, ali to znači svega oko 300 turista – kaže za Danas Dragan Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

On ističe da je izuzetno zadovoljan posetom Beogradu, posebno ga ohrabruje sve veći broj stranaca ali još više veruje da će, sudeći prema analizama koje inače mala grupa zaposlenih u TOB-u redovno vrši, druga polovina godine biti znatno uspešnija, očekuje čak i rekordna.

– Zbog toga se borimo za važne događaje, jer oni privlače veliki broj gostiju. Mi sada imamo 80 odsto više kineskih turista, iz Rusije dolazi 40 odsto više, veliki je broj i iz Nemačke. Turci su, na primer, zabeležili pad, ali su kod njih bili izbori a istovremeno je i Turkiš erlajns podigao cene. Sada ih je spustio i očekujemo veće grupe u drugoj polovini godine, kao i kod Grka, gde je nastao zastoj zbog njihove sezone, ali nam je od septembra najavljen novi, veći talas. Suština je da moramo da se borimo za svako tržište, a u prilog nam ide i to što su smeštajni kapaciteti, do pre nekoliko godina nedovoljni za prestonicu, sada značajno uvećani – kaže Popović i dodaje da dobrim rezultatima doprinosi i često zajednički nastup sa Turističkom organizacijom Novi Sad.

Najposećeniji Beograd

Od ukupno 1,6 miliona turista u prvoj polovini godine, gotovo trećina je posetila Beograd, dok je, kada su stranci u pitanju, znatno više od polovine prestonicu Srbije izabralo za cilj putovanja. Domaći gosti radije su se opredeljivali za planinske centre, najčešće Zlatibor i Kopaonik, ili banje, poput Vrnjačke, Soko banje i Bukovičke banje. Najviše stranih turista po pojedinačnim zemljama došlo je iz Kine, 57.286 što je rast od 35 odsto u odnosu na prvo polugodište lane, a slede tržišta iz okruženja kao i gosti iz Italije, Nemačke, Rusije…

Izvor Danas

Pročitajte i ovo...