Home Promo Dunav osiguranje na Šumadijskom sajmu poljoprivrede

Dunav osiguranje na Šumadijskom sajmu poljoprivrede

by bifadmin

Kompanija „Dunav osiguranje“ je na Šumadijskom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, osim na štandu Kompanije, ponudu usluga osiguranja predstavila i na devetoj radionici koja je održana u Kongresnom centru Sajma. O značaju osiguranja i zaštiti poljoprivredne proizvodnje na radionici je govorio Miloš Milosavljević, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kragujevcu. Iskustva u osiguranja i značaju s aspekta opština s učesnicima radionice podelili su  Jelena Obradović, zamenica predsednika opštine Knić,Miladin Milić, zamenik predsednika opštine Rača i Goran Đaković, predsednik Udruženja novinara koji prate poljoprivredu.
-U Srbiji je registrovano više od 630.000 poljoprivrednih gazdinstava, a osigurava se oko 12% korišćene polјoprivredne površine. Razlozi nedovoljnog nivoa osiguranja poljoprivredne proizvodnje jesu nedovoljna informisanost, kao i nemogućnost poljoprivrednika da procene prednost osiguranja useva i plodova. To su bili neki od razloga zbog kojih je Kompanija  pre osam godina započela realizuaciju edukativnih radionica koje se tematski bave  osiguranjem polјoprivredne proizvodnje u Srbiji.
Rezultati projekta i ne bi bili  toliko vidljivi da i nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede strateškim potezima, koji se pre svega odnose na povećanje  subvencija, tj. učešće u premiji osiguranja, sa 40 na 70 odsto za registrovana poljoprivredna gazdinstva na području Šumadijskog okruga. Ova mera dala je značajan impuls našim naporima, pojasnio je na početku izlaganja Miloš Milosavljević, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kragujevcu.
-Svi napori koje činimo da povećamo osigurane površine pod poljoprivrednim kulturama i stoke daju efekte. Kompanija „Dunav“ u 2018. godini u segmentu osiguranja useva  beleži  tržišno učešće od 37,54 odsto, dok jer učešće Kompanije na tržištu osiguranja životinja – 27,63 odsto. Ažurnost u rešavanju šteta je 96,67 odsto. Visina premije u prvih šest meseci ove godine dostigla iznos viši od 1,1 milijarde dinara, na nivou Kompanije, dok  Glavna filijala „Dunav osiguranja“ Kragujevac u prvih šest meseci ove godine beleži trend rasta premije osiguranja više od 60 odsto u odnosu na isti perod lane. Povećanje broja osiguranih površina i grla pruža mogućnost u budućem periodu i za smanjenje visine premije, zaključio je Miloš Milosavljević.
Zamenica predsednika opštine Knić Jelena Obradović rekla je da ta opština i Kompanija „Dunav“ sarađuju na polju osiguranja zaposlenih, dece u školama, ali da je cilj da u narednom periodu poboljšaju program osiguranja u poljoprivredi.
– Knić je poljoprivredna opština. Većinsko stanovništvo bavi se poljoprivredom i bitno nam je da programe osiguranja poljoprivrednih proizvoda sprovedemo kod nas. U junu je 1.200 hektara plodne zemlje bilo pod vodom, ističe Obradović i pojašnjava da je četvrtina opštinskog budžeta namenjena upravo poljoprivredi i prevenciji od šteta.
Zamenik predsednika opštine Rača Miladin Milić istakao je daje ta opština u prethodne dve godine prepoznala mogućnost opstanka mladih na selu kroz mere subvencionisanja poljoprivrede i ističe:
– Opština je uz pomoć nadležnog Ministarstva uložila 45 miliona dinara u razvoj pčelarstva i voćarstva, ali uz uslov poljoprivrednicima da zasadi voća budu adekvatno uređeni i osigurani u prve tri godine, kako bi podstakli ozbiljnu proizvodnju. Osiguranje je jedini način da zaštite poljoprivredne  proizvode i na tome ćemo raditi i u narednom periodu, rekao je Milić.
Osiguranici zahvaljujući svim ovim aktivnostima sve više prepoznaju značaj osiguranja. Tome, nažalost, značajno doprinose i klimatske promene, ali i štete koje su one donele poljoprivrednim proizvođačima.
Poljoprivrednik Aleksandar Glišić iz sela Šume kod Topole kaže da je ove godine prvi put osigurao svoje imanje kod Kompanije „Dunav“ i da mu se to osiguranje isplatilo, s obzirom na to da je nedavno pretrpeo štetu.
-Kompanija je uradila dobru procenu i blagovremeno isplatila štetu. Preporučio bih svima da koriste usluge „Dunav osiguranja“, jer je to veliko olakšanje kada se desi nesreća“, rekao je Glišić.
Proces edukacije svakako nije brz ali je svaki novi regrutovani osiguranik uspeh.
Mladi poljoprivrednik iz Knića Marko Brković slušao je predavanje o osiguranju i zainteresovala ga je ponuda Kompanije „Dunav“ o osiguranju životinja, jer se, kako kaže, njegova porodica bavi proizvodnjom jaja.
– Osiguranje bi mnogo značilo mojoj porodici i osiguralo naš biznis“, rekao je Brković.

Pročitajte i ovo...