Home VestiEkonomija Evropski gas najjeftiniji u poslednjoj deceniji

Evropski gas najjeftiniji u poslednjoj deceniji

by bifadmin

Evropske cene prirodnog gasa su ove nedelje pale na najniži nivo u poslednjih deset godina, usled bitke za tržišni udeo izmedju najvećih svetskih proizvodjača, Rusije i SAD.

Cene bi trebalo da nastave da padaju, u uslovima kada referentna cena gasa u Holandiji nastoji da se oporavi od pada ispod 10 evra po megavat-satu, koji je zabeležila ranije ovog leta, navodi RT.

Cena gasa za isporuke u ovom mesecu na holandskom spot tržištu, glavnom pokazatelju za tržište prirodnog gasa u zapadnoj Evropi, trenutno je na najnižem nivou od 2010. godine zbog viška ponude, prema analizi konsultantske kompanije „Ristad enerdži“.

„U septembru, skladišta gasa u severnoj Evropi biće puna, što povećava rizik od daljeg pada cena“, rekao je Nik van Kuteren iz holandske energetske kompanije „PZEM“ za „Blumberg“ i dodao da, istovremeno, veliki dobavljači, poput Rusije, pokušavaju da povećaju udeo na tržištu.

Zalihe širom severozapadne Evrope, Italije i Austrije, dostigle su 28. avgusta nivo od 62,3 milijarde kubnih metara ili 94 odsto kapaciteta.

Uprkos padu cena gasa, Rusija i SAD su drastično povećale izvoz u prvih pet meseci ove godine.

Rusija je prošle godine učestvovala sa 38 odsto u evropskoj potrošnji gasa.

S druge strane, podaci američke Uprave za energetske informacije su pokazali da je godišnji izvoz TPG-a u Evropu u 2018. godini bio 13 puta veći nego u 2016. godini.

Izvor: Blic, Tanjug

Pročitajte i ovo...