Home VestiEkonomija Pala trgovinska razmena Kine sa SAD u avgustu

Pala trgovinska razmena Kine sa SAD u avgustu

by bifadmin

Trgovinska razmena Kine sa SAD naglo je pala u avgustu u jeku sve goreg rata oko carina koji preti i globalnom ekonomskom rastu.

Uvoz američke robe u Kinu pao je u avgustu za 22 odsto u odnosu na godinu dana ranije, na 10,3 milijarde dolara posle kineskog povećanja carina i naredbi kompanijama da otkažu narudžbine, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Kineski izvoz u SAD, najveće kinesko tržište, pao je za 16 odsto na 44,4 milijardi dolara pod pritiskom kaznenih carina koje je uveo predsednik SAD Donald Tramp koji se bori protiv velikog kineskog trgovinskog suficita sa njegovom zemljom i kineskim ambicijama oko preuzimanja tehnologije.

Uzajamno američko i kinesko podizanje carina na uvezenu robu u vrednosti od više milijardi dolara poremetilo je trgovinu u oblastima od soje do medicinske opreme i pogodio trgovce iz obe zemlje.

Kineski izvoznici suočeni su i sa oslabljenom globalnom potrošačkom tražnjom u vreme kada ih Peking upućuje da traže druga tržišta da zamene SAD.

Politički osetljiv kineski trgovinski suficit sa SAD se smanjio na 31,3 milijarde dolara u avgustu u odnosu na 27 milijardi godinu dana ranije.

Globalni izvoz Kine pao je za tri odsto na 214,8 milijardi dolara, a uvoz je porastao 1,7 odsto na 180 milijardi dolara. U prvih osam meseci ove godine kineski izvoz je pao jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine, a uvoz je manji za 5,6 odsto.

Ukupni trgovinski suficit Kine porastao je u avgutu 25 odsto u odnosu na prošlu godinu na 34,8 milijardi dolara. Izvoz za Evropsku uniju porastao je tri odsto na godišnjem nivou, na 38,3 milijarde.

Američki i kineski pregovarači spremaju se za nove pregovore u oktobru, ali ni jedna strana nije dala naznake da nudi ustupke koji bi mogli da dovedu do izlaska iz blokade oko sporazuma.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...