Home VestiEkonomija Trgovinski rat i Bregzit “pomračuju” izglede svetske ekonomije

Trgovinski rat i Bregzit “pomračuju” izglede svetske ekonomije

by bifadmin

Eskalacija trgovinskog rata SAD i Kine i mogućnost Bregzita bez dogovora “pomračuju” globalne ekonomske izglede, ocenila je bonitetna agencija Fič rejtings.

Scenario Bregzita bez dogovora može prouzrokovati “značajnu recesiju u Velikoj Britaniji” u 2020. godini, navodi Fič, dodajući da će perspektive privrednog rasta Evrozone biti “drastično niže” u slučaju Bregzita bez dogovora, prenosi agencija Rojters.

U izveštaju agencije navodi se i da je usporavanje kineske privrede doprinelo pesimističnijim perspektivama vezano za rast Evrozone.

Stopa rasta kineske privrede će, kako se očekuje, usporiti na 6,1 odsto u 2019. godini i na 5,7 odsto u 2020. godini u odnosu na ranije projektovanih 6,2, odnosno 6,0 odsto, poručuju iz Fiča.

Azijsko-pacifičke zemlje su, kako je ocenjeno, pretežno stabilne u uslovima sve većih rizika po globalni rast, pri čemu su samo za region Hongkonga izneti negativni izgledi, kojem je prosle nedelje smanjen rejting nakon višemesečnih protesta.

Komentarišući aktivnosti centralnih banaka, Fič smatra da će američka centralna banka (Fed) u decembru verovatno smanjiti kamatne stope za još 25 baznih poena, nakon čega će ih zadržati na nepromenjenom nivou tokom 2020. godine.

Fič navodi i da bi Evropska centralna banka vrlo uskoro trebalo da najavi nove značajne podsticajne mere, među kojima je i obnavljavanje programa otkupa aktiva u oktobru.

Zasedanje ECB-a je u četvrtak, a investitori su uvereni da će tada najaviti novi talas monetarnih podsticaja, navodi agencija Rojters.

Izvor Bankar.rs/Rojters

Pročitajte i ovo...