Home Promo Srbija i svet danas proslavljaju Internacionalni dan kafe!

Srbija i svet danas proslavljaju Internacionalni dan kafe!

by bifadmin

Većina nas svaki dan započinje šoljicom svoje omiljene kafe, što predstavlja svojevrsni praznik za sva čula. Da li je u pitanju domaća kafa, espresso ili cappuccino, zavisi od ukusa. Ali, sve kafe imaju praznik – Internacionalni dan kafe, koji se svuda u svetu slavi 1. oktobra. Ustanovljen je 2015. godine u Milanu, kada se 77 država članica Internacionalne organizacije kafe dogovorilo da na ovaj dan promovišu poštenu trgovinu kafom i podrže milione farmera koji gaje ovu aromatičnu biljku. Osnovni cilj praznika je, ipak, da se podele strast i ljubav prema ovom napitku sa svim ljubiteljima kafe.

Odakle nam sve dolazi kafa
Kafa se danas gaji u preko 50 država širom sveta, a potekla je iz oblasti Kafa u Etiopiji, po kojoj je i dobila naziv. U Arapskom svetu se smatrala biljkom neprocenjive vrednosti i pazilo se da niko ne otkrije tajnu napitka koji se od nje spravljao. Međutim, kao što nijedna tajna ne može da se sačuva i ova biljka je našla put do drugih zemalja i podneblja.
”Zeleno zlato” ili ”crnu kralјicu” kako je od milјa zovu, Evropljani su otkrili tek u 17. veku. Kažemo tek, jer se na našim prostorima ovaj napitak pojavio mnogo pre nego što su ga venecijanski trgovci doneli na Stari kontinent. Čak, Beograd može da se podiči prvom kafanom u Evropi iz 1521. godine, u kojoj se služila domaća, turska kafa.

Voda, džezva i uživanje
Kafa je sastavni deo naše kulture, a najčešće i dalje pijemo baš tu domaću kafu, spremljenu bez dodataka šećera ili mleka. Voda, džezva i “dvaput prevrivena”-dva ključa- starinski su, provereni recept za užitak u omiljenom napitku. Vremenom se i kod nas ponuda kafa menjala i širila, prilagođavala potrebama i ukusima potrošača.
Doncafé je poznat po tradicionalnim kafama i već dugi niz godina je prvi izbor ljubitelja kafe. Široki portfolio njihovih proizvoda već godinama je izbor pravih ljubitelja kafe. Na naše tržište, osim dobro poznatih Minas, Moment i Strong, uveli su i jedinstvene, nove kategorije tradicionalne kafe. Za sve one koji prate trend zdravijih odluka i vode računa o životnim navikama tu je Doncafé Green active, kafa sa 30% više antioksidanasa, jedinjenja koja su najbolji saveznici zdravlja našeg organizma. Takođe, prvi put su kod nas uveli i oznaku Single Origin u kategoriji tradicionalne kafe. Single Origin je važna oznaka koja potvrđuje geografsko poreklo kafe, svedoči o tome da ona potiče iz jedinstvenog okruženja, iz jedne zemlje, regije ili sa jedne plantaže. U svojoj ponudi Donacafé ima kafe jedinstvenog geografskog porekla sa područja Ugande, Kolumbije, Hondurasa i Brazila, koje će obogatiti vaše trenutke i oduševiće najzahtevnije obožavaoce kafe.

Brza, ne instant
Ipak, savremeni ritam života, uskraćuje nam zadovoljstvo dugog i laganog “kafenisanja”. Zato ohrabruje činjenica da omiljeni napitak sada možete poneti svuda sa sobom. Doncafé 3 sec 2 1 black je novi, jedinstveni proizvod na našem tržištu. To je jedina 100% turska kafa za brzu i laku pripremu jedne šoljice. Sve što treba da se uradi – sadržaj kesice prelijete vrućom vodom i uživate.

Recite DA kafi
Kafa nas budi, pomaže da se koncentrišemo na zadatke i daje potrebnu energiju. Sve više istraživanja pokazuje koji su sve benefiti od konzumacije kafe. Zajednička studija koju je napisala grupa istraživača iz 10 evropskih zemalja, uključila je nešto više od 500.000 Evropljana u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Španiji i Norveškoj i potvrdila da ljudi koji piju kafu manje oboljevaju i duže žive. Naime, tokom perioda od 16 godina, istraživači su otkrili da su muškarci i žene koji su popili najviše kafe (svaki dan od 3-5 šoljica) imali 12%, odnosno, 7% manju verovatnoću za preranu smrt od srčanih bolesti, bolesti bubrega ili moždanog udara.

Zato uzmite svoju šoljicu u ruke i proslavite Internacionalni dan kafe sa nama!

Pročitajte i ovo...