Home VestiPolitika i društvo Aktiviran besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju

Aktiviran besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju

by bifadmin

Ministarstvo zdravlja i Fondacija ‘Nije svejedno’ kompanije Nectar danas su zvanično predstavili besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju. Besplatan nacionalni broj 0800 333 030 u okviru Centra za vantelesnu oplodnju aktivan je od danas. 

Putem ovog besplatnog nacionalnog broja svi građani Republike Srbije kojima su potrebni savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje u Srbiji i procedurama lečenja, neophodnim dokumentima, i sl. moći će svakim radnim danom od 09h ujutru do 20h uveče da se jave i besplatno dobiju podršku kao i odgovore na sva pitanja od strane Udruženja “Šansa za roditeljstvo”, ali i psihološku podršku koju će pružati Centar za mentalno zdravlje u Centru za vantelesnu oplodnju.
U okviru projekta, koji zajedno sprovode Ministarstvo i Fondacija Nije svejedno, do kraja godine biće osnovana Savetovališta za vantelesnu oplodnju u dva doma zdravlja u Beogradu, a kasnije i širom Srbije. Takođe je kreiran i Vodič sa jasnim koracima kako proći kroz proces vantelesne oplodnje. Vodič će biti distribuiran u domovima zdravlja širom zemlje, a biće obezbeđena i vozila kojima će tim lekara moći da obilazi manja mesta i pruži svu moguću zdravstvenu podršku iz ove oblasti.
Svaki šesti par u Srbiji ima problem da prirodnim putem dobije potomstvo. Evropska nedelja (NE)plodnosti obeležava se ove godine od 4. do 11. novembra i ima za cilj informisanje građana o problemu neplodnosti, kao i pozivanje na veću svest i politiku podrške u cilju rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti širom Evrope, što ovom projektu daje poseban značaj. Ministarstvo zdravlja ovim projektom obeležava ovogodišnju Nedelju (NE)plodnosti.
Nije svejedno fondacija  kompanije Nectar je zajedno sa Ministarstvom zdravlja inicirala projekat podizanja nivoa informisanosti i dostupnosti saveta i iskustava u procesu vantelesne oplodnje jer kao uspešna porodična kompanija iz Srbije želi da se aktivno ukljuci u proces stvaranja uslova za povećanje nataliteta zajedno sa Ministarstvom zdravlja koje je do sada znacajno doprinelo unapredjenju uslova za vantelesnu oplodnju u Srbiji.

Pročitajte i ovo...