Home VestiPolitika i društvo Porodična penzija i vanbračnom partneru

Porodična penzija i vanbračnom partneru

by bifadmin

Pravo na porodičnu penziju može ostvariti i supružnik i vanbračni partner ukoliko su brak i vanbračna zajednica života trajali najmanje tri godine ili ukoliko sa umrlim osiguranikom vanbračni patner ima zajedničko dete, predviđeno je izmenama zakona o PIO koje je pre nekoliko dana usvojila Vlada Srbije.

Pravo na porodičnu penziju može ostvariti i supružnik iz razvedenog braka ako im je sudskom presudom utvrđeno pravo na izdržavanje.
Postojanje vanparnične zajednice i obaveze izdržavanja utvrđuje se u vanparničnom postpuku.

Zakonodavac ne očekuje da će proširenje mogućnosti za ostvarivanje prava na porodičnu penziju na članove vanbračne zajednice imati značajne finansijske efekte, jer mali broj građana živi u vanbračnoj zajednici.

Naime, prema rezultatima popisa iz 2011. godine, svega 236.063 stanovnika Srbije starijih od 15 godine žive u ovom obliku zajednice, što čini svega 3,8 odsto ukupnog broja stanovnika koje pripada navedenoj dobi.
Kada su u pitanju lica stara 50 i više godina života, svega 57.508 lica je te godine živelo u vanbračnoj zajednici, što je predstavljalo oko 2 procenta lica u tom životnom dobu.
Ne očekuje se ni da će ova zakonska obredba na duži rok značajnije uticati na porast broja korisnika porodične penzije (inače je broj korisnika ovog prava u opadanju poslednjih godina), bez obzira na veći udeo vanbračnih zajednica kod mlađeg stanovništva.

Naime, zaposlenost žena (kao osnovne kategorije korisnika porodičnih penzija) raste u mlađim starosnim grupama zaposlenih, što znači da će u većoj meri one ostvarivati pravo na svoju, starosnu penziju, a time će se smanjivati zainteresovanost za ostvarivanje porodične penzije.

Izvor Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...