/ Vesti / Srpska vina hit na svetskom tržištu
BiF Analize Čitajte B&F online

Srpska vina hit na svetskom tržištu

This post has already been read 169 times!

Vinari iz Srbije u 2018. imali su jednu od najuspešnijih godina u novijoj istoriji. Tokom godinu dana proizvedeno je više više od 29 miliona litara vina, a vrednost izvoza dostigla je 17 miliona evra.

Ono što se sve više traži iz naše zemlje, ali i od gostiju koji dođu ovde jesu autohtona vina i ona sa zaštićenim geografskim poreklom, kojih trenutno u Srbiji ima oko 350 vrsta. Pre samo pet godina udeo stranih vina je bio 70 odsto na srpskom tržištu, a domaćih 30 odsto. Danas je to obrnuto i domaća vina čine 70 odsto tržišta.

Prokupac, tamjanika, probus, sila, morava, seduša i neoplanta budućnost su našeg vinarstva i domaće autohtone vinske sorte koje osvajaju tržišta.
Od belih sorti najzastupljenije su neoplanta i morava, a od crvenih sorti probus i seduša. To je nešto što će u budućnosti biti interesantno za proizvodnju. Neoplanta i morava kod nas već imaju tržište, dok je probus u poslednjih godinu dana dao ozbiljnija vina. Ako pričamo o komercijalnim potencijalima, zanimljiva je naravno i tamjanika. Proizvođači treba prevashodno da razmišljaju u pravcu autohtonih i novostvorenih naših sorti, sve je više ljudi, pogotovo turista, koji hoće naša vina, a ne recimo francuske sorte koje mi uzgajamo – rekao je Vasa Stojković, vinar iz Banoštora.

Ovo gazdinstvo više od jednog veka proizvodi grožđe i vino, pod zasadima imaju četiri hektara i sa te površine proizvedu godišnje oko 40.000 litara vina. Ova godina, kako kaže Stojković, nije bila loša za vinogradare, čak je bila i malo natprosečna, pogotovo što se nivoa šećera tiče.
Prema rečima Dragoslava Ivaniševića, direktora Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, na Fruškoj gori ove godine prinos je manji za nekih 20 do 30 odsto, ali kvalitet grožđa je dobar, tako da je berbu ocenio kao solidnu, pogotovo za bele sorte koje su lepo rodile.

Srbija najviše plasira vina na tržište zemalja CEFTA regiona i u Evropsku uniju.

U Srbiji postoji više od 30.000 hektara pod rodnim vinogradima. Prokupac je najzastupljenija domaća crna sorta, ali i najstarija, poznata još u srednjem veku. Uzgaja se još italijanski rizling, župljanka, traminac, šardone, sovinjon, frankovka, plemenka, rajnski rizling, kevedinka, smederevka, žilavka, merlo, kaberne fran, burgundac beli i crni, vranac i mnoge druge sorte.
Smatra se da je prvu lozu na bregovima Fruške gore, koja je danas centar vinarstva u Srbiji, zasadio rimski car Probus iz drevnog Sirmijuma.

Kako pokrenuti vinski biznis

Godišnje u proseku od proizvodnje vina može da se zaradi između 50 i 60 hiljada evra, ali početna ulaganja su veoma visoka i zarada ne može da se očekuje prvih nekoliko godina. Od sadnje vinograda, uz dobro vreme i sreću, treba da prođe minimalno pet godina dok iz proizvodnje ne izađe prva buteljka vina.

Bez 30.000 evra ne može da se krene u proizvodnju vina, a pravu isplativost na kraju tako često dočeka sledeća generacija ukućana koja nastavi ovaj posao.

– Ako računamo da je prosečna cena jednog hektara zemlje 10.000 evra, toliko dakle treba odmah uložiti ako nemate zemlje. Još toliko vam treba za podizanje vinograda, te još oko 10.000 evra za mehanizaciju. Posle polako možete da širite posao i sa tri do pet hektara vinograda lepo da živite – kaže vinar Vasa Stojković.
Pre svega parcela treba da ima pogodnu nadmorsku visinu i strukturu zemljišta, kao i da je dovoljno osunčana, poput obronaka Fruške gore. Treća godina je prva rodna, dok se u petoj godini dobija pun rod.

Sa hektara vinograda dobija se oko 7.500 kg grožđa. Veliki trošak je posle radna snaga koju treba angažovati. U opremanje podruma još treba da se doda oko 5.000 evra. Potrebno je uložiti i u flaše, čepove i etikete.

Za svaku flašu vina potrebno je kilogram i po grožđa. Na kraju, od jednog hektara vinograda dobije se 4.000 buteljki vina, odnosno oko 36.000 čaša vina koju možete u proseku prodati za 100 dinara.

Izvor Blic

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close