/ Vesti / U Kini više od milion pripadnika manjina, najviše Ujgura, u centrima za prevaspitavanje
BiF Analize Čitajte B&F online

U Kini više od milion pripadnika manjina, najviše Ujgura, u centrima za prevaspitavanje

This post has already been read 127 times!

Kineska vlada je na krajnjem zapadu zemlje zatvorila više od milion Ujgura i drugih etničkih manjina, većinom muslimanskih, u kampovima koji služe kao tajni centri za prinudno prevaspitavanje, pokazuju poverljivi dokumenti vlade Kine.

Dok Peking tvrdi da ti centri služe dobrovoljnom obučavanju za rad, otkriveni tajni dokumenti bacaju drugo svetlo i ukazuju da je reč o kampovima čiji su zatvorenici prisiljeni da se odreknu svog jezika i vere i izloženi političkoj indoktrinaciji, kroz učenje “pravilnog ponašanja”.

U procurelim dokumentima kineske vlade dostavljenim Medjunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara navodi se da stražari imaju naredjenje da “sprečavaju bekstva” pomoću stražarskih kula, dvostruko zaključanih vrata, alarma, video nadzora i policijskih stanica na kapijama.

“Učenje manira” je obavezno, a “poboljšanje veština stručnosti” nudi se zatvorenicima tek pošto provedu godinu dana u kampovima.

Stražari nadgledaju zatvorenike 24 sata dnevno.

Centri za prevaspitavanje povezani su sa sistemom za masovni nadzor u regionu Sindjijang, na krajnjem zapadu Kine.

Korišćenjem podataka prikupljenih tehnologijom za masovni nadzor, centralizovani digitalni sistem utvrdjuje imena desetina hiljada ljudi, meta za ispitivanje i potencijalno zatvaranje, u pionirskom pokušaju socijalne kontrole uz korišćenje veštačke inteligencije.

Pojedinci postaju potencijalna meta za ispitivanje i eventualno zatvaranje ako pokazuju sumnjivo ponašanje, u koje se ubraja odlazak u inostranstvo, traženje od drugih da se mole ili korišćenje aplikacija na mobilnim telefonima koje vlada nije u stanju da nadgleda.

Zatvorenici dobijaju ocene u svim poljima, od toga kako govore mandarinski jezik do toga da li se pridržavaju strogog seta pravila koja definišu sve, do kupanja i odlaska u toalet.

Na osnovu tih ocena utvrdjuje se da li zatvorenici treba da budu oslobodjeni ili kažnjeni, navodi se u procurelim dokumentima.

Zatvorenici u kampovima moraju ostati najmanje godinu dana, a nezavisni kineski pravni stručnjaci navode da to predstavlja kršenje zakona Kine, jer se produžava dozvoljeno vreme za pritvor osoba koje nisu zvanično optužene ili osudjene.

Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close