/ Vesti / Zemlje kupovinom zlata kupuju sigurnost
BiF Analize Čitajte B&F online

Zemlje kupovinom zlata kupuju sigurnost

This post has already been read 123 times!

Nema sumnje da je zlato postalo opsesija lidera zemalja Istočne Evrope. Srbija je nedavno kupila devet tona zlata, Poljska je u svoju zemlju povratila 100 tona, a na povećanju “kućnih rezervi zlata” vrlo ozbiljno rade, Mađaska, Slovačka, Rumunija i Turska.

Srbija danas ima nešto više od 30 tona zlata u vrednosti od 1,3 milijardu evra. Do skora je imala 21 tonu, a da Narodna banka Srbije treba da radi na povećanju zlatnih rezervi više puta se moglo čuti iz samog vrha vlasti.

Poljska je svoje zlatne rezerve naglo počela da uvećava pre dve godine, a prethodne nedelje vratila je u svoju zemlju oko 100 tona zlata iz Londona iz trezora Engleske banke. Otprilike polovina imovine Varšave koja je bila u Velikoj Britaniji prebačena je nazad u Narodnu banku Poljske. Guverner Adam Glapinski javno je tih dana govorio da je “zlato simbol snage zemlje” i podsetio da je BDP Poljske nedavno dostigao maksimalnu vrednost od fantastičnih 586 milijardi dolara.
Ni premijer Mađarske Viktor Orban ne krije svoje “zlatne” poteze. U martu ove godine centralna banka Mađarske nastavila je da uvećava svoje zlatne rezerve – u zemlju je vratila tri tone zlata iz Londona.

Prethodno, krajem 2018. napravila je presedan i svoje rezerve zlata uvećala za čak 10 puta, sa 3,1 tonu na 31,5 tona. Ova susedna zemlja kupila je tada 2.300 zlatnih poluga i bila je to bila prva njena kupovina zlata od 1986. godine. Najveće rezerve ovi susedi su imali početkom sedamdesetih godina – 65 do 70 tona. Odluka o smanjenju rezervi doneta je deset godina kasnije kada su rezerve svedene na 10 tona, a potom na tri.

Izvor Blic

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close