Home Vesti Kolarac nema dovoljno sredstava za normalno funkcionisanje

Kolarac nema dovoljno sredstava za normalno funkcionisanje

by bifadmin

Zbog pandemije korona virusa, Kolarac ne radi od sredine marta. Oko 75 odsto budžeta ove ustanove je ranije ona sama ostvarivala, tako da se postavlja pitanje šta će se sa njom desiti sada kada je morala da otkaže svojih 160 programa.

Ukupan gubitak Zadužbine Ilije M. Kolarca od sredine marta do septembra zbog suzbijanja pandemije biće 30 miliona dinara. Kako kaže direktorka ove kulturne ustanove Jasna Dimitrijević, bez pomoći gradske uprave i države postoji mogućnost da Kolarac prestane sa radom.

U ovom trenutku on ima 50 zaposlenih i projektno se finansira. Oko 25 odsto njegovog budžeta čine sredstva koja dobija na konkursima i od sponzora i donatora, dok 75 procenata prihoda sam ostvaruje – prodajom ulaznica i iznajmljlivanjem prostora za koncerte, radionice, predavanja, konferencije.

„Osim pomoći od 30.000 dinara za mart, april i maj, ne ostvarujemo prihod kojim možemo da pokrijemo ni zarade, ni poreze i doprinose, ni troškove objekta“, kazala je Dimitrijević za Tanjug.

Međutim, sa programima koji najviše doprinose njegovom budžetu, ne može da počne do septembra zbog zvaničnih dozvola o okupljanju velikog broja ljudi u zatvorenom prostoru, kao i poremećaja u finansiranju. No, kako sada stvari stoje, i početak sezone u septembru je upitan.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

Foto: Zvonko, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar