Home VestiPolitika i društvo Nameštanje fudbalskih utakmica preselilo se u niže lige

Nameštanje fudbalskih utakmica preselilo se u niže lige

by bifadmin

Od svih sportova u fudbalu ima najviše nameštenih mečeva, koji su u poslednje vreme prisutni i u nižim ligama jer su one manje podložne kontroli.

Mešanje međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa u sport podrazumeva razna krivična dela, a najzastupljenije je nameštanje utakmica i pranje novca, piše u najnovijem izveštaju Europola.

Najviše su pogođeni fudbal i tenis, ali iskustvo govori i da su drugi profesionalni sportovi izloženi organizovanom kriminalu, poput košarke, rukometa, odbojke na pesku, hokeja na ledu.

No, fudbal i dalje predstavlja sport koji je naviše ugrožen od strane međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa. Razlozi leže u njegovoj popularnosti, velikom novcu koji se obrće u tom sportu i u kladionicama.
Većina istraga koje sprovodi Europol se inače odnosi na fudbal.

Sumnjiva skoro svaka stota utakmica

Novac koji se na godišnjem nivou vrti u kladionicama ako se imaju u vidu prognoze u svim sportovima iznosi 1,69 biliona evra, dok u fudbalu ta cifra iznosi 895 milijardi evra.

Sumnja se da se u svetu namešta nešto manje od 1 odsto svih fudbalskih utakmica godišnje.

Prema organizaciji UEFA, korupcija u sportu predstavlja veliki izazov za evropski fudbal, posebno u manjim ligama i generalno u manjim zemljama.

U tom kontekstu, UEFA svedoči manjem broju sumnjivih utakmica u određenim evroazijskim, kavkaskim i mediteranskih zemljama. Istovremeno, broj prijavljenih sumnjivih fudbalskih utakmica porastao je u zemljama koje se graniče sa tim oblastima. Ovde treba imati u vidu da su sumnjive stvari prijavljene i da to nužno ne znači da su nepravilnosti bile prisutne.

Nadovezujući se na te podatke, UEFA ne smatra da je nameštanje utakmica u padu, već da su se te sumnjive aktivnosti preselile u niže lige koje se manje kontrolišu.

Prema istom tumačenju, ranjivije lige sa takozvanim „visokim rizikom“ više ne učestvuju u klađenjima, a takve aktivnosti je i teže uočiti.

Ko učestvuje u prevarama

Podaci ukazuju da su sindikati za nameštanje utakmica uspostavili organizaciju, u kojoj igrači ili sudije mogu lako da se aktiviraju i po potrebi preprave izveštaje o utakmicama.

To se navodi zbog činjenice da je UEFA u nekim zemljama primetila naknadno smanjenje broja sumnjivih utakmica.

Kriminalci inače češće angažuju igrače koji u nekom timu imaju određenu ulogu, kao što su golmani, defanzivci ili kapiteni, a nekada treneri, menadžeri klubova, direktori i agenti.

Naglašava se da zajednički prelazak nekog trenera i igrača iz jednog u drugi klub, mogu da budu naznaka da pripadaju grupi koja učestvuje u nameštanju utakmica.

Tada se pristupa prikupljanju obaveštasjnih podataka ključnih za istragu.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar