Home VestiPolitika i društvo “Vakcina neće odmah zaustaviti pandemiju”

“Vakcina neće odmah zaustaviti pandemiju”

by bifadmin

Pronalazak vakcine neće automatski zaustaviti pandemiju korona virusa, kažu stručnjaci, i poručuju da po ovom pitanju treba biti oprezan i realističan.

Naučnici okupljeni u britanskoj grupi DELVE (Za evaluaciju podataka i učenje o virusnim epidemijama) u svom novom izveštaju pišu da će vakcine biti samo delimično uspešne u suzbijanju pandemije.

“Ipak, one i dalje predstavljaju našu najbolju šansu da se vratimo bar donekle normalnom životu”, kaže dr Fiona Kalej iz Instituta za srce i pluća pri Imperijalnom koledžu u Londonu, i dodaje da one ipak nisu svemoguće. Kako navodi, kreiranje i testiranje vakcina je kompleksan i dugotrajan proces, kao i sprovođenje opšte imunizacije.

Trenutno ima više od 200 kandidata koji rade na razvoju vakcine, od kojih je samo nekoliko u kasnim fazama testiranja. No, čak i kada vakcine budu istestirane i zvanično odobrene, suočićemo se sa novim izazovima, upozoravaju stručnjaci. Radi se naime o izgradnji javnog poverenja u njih. Jer, trenutno je javno mnjenje sumnjičavo prema vakcinama.

Osim toga, potrebno je i omogućiti veliki broj doza. Budući da vakcina, kako sada izgleda, neće stvarati dugotrajan imunitet potrebno je da je redovno prima veliki deo populacije. Jedino tako se može osigurati bar usporavanje širenja virusa.

Izvor: Euronews

Foto: pearson0612, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar