Home VestiEkonomija Pet mera za podršku domaćoj privredi u nastavku krize

Pet mera za podršku domaćoj privredi u nastavku krize

by bifadmin

Unija poslodavaca Srbije predlaže pet mera za očuvanje domaće privrede u daljoj krizi, koje bi posebno trebalo da pomognu manjim firmama, kao i ugostiteljskom sektoru koji je najugroženiji.

Unija poslodavaca Srbije (UPS) zajedno sa Privrednom komorom Srbije (PKS), uputila je Vladi Srbije predlog da se obezbedi pet mera za pomoć privredi. Cilj je da se u novom talasu pandemije i produžene ekonomske krize istovremeno zaštiti zdravlje stanovništva, ali i spreči kolaps domaće privrede.

Najugroženiji ugostitelji i manje firme

Prva mera se odnosi na smanjenje PDV-a u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva za hranu i piće na 10 odsto. Ove oblasti su najteže pogođene pandemijom, a inače su sve zemlje EU i regiona već uvele sniženu stopu u ovom sektoru.
Drugi predlog je odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade, ili njihov delimični otpis u sektoru malih i srednjih preduzeća. Podaci ukazuju da ovaj deo firmi tek čeka najveći udar krize, jer su poslovni prihodi tradicionalno najniži početkom godine.

Treća mera je obustavljanje uvođenja novih taksi i dažbina na republičkom i lokalnom nivou.

Četvrto, predlaže se nastavak garantne šeme za podršku likvidnosti i investicionim ulaganjima za sektor malih i srednjih preduzeća, kao i mogućnost ponovnog zastoja u otplati obaveza prema bankama po osnovu kredita i kreditnih proizvoda.

Na kraju, peta mera se odnosi na nadoknadu do punog iznosa zarade zaposlenog, a koja iznosi najviše do 50% zarade, u slučaju da zbog smanjenog obima posla poslodavac nema potrebu za angažovanjem zaposlenog na puno radno vreme. Ova mera trebalo bi da se primeni na sve privredne subjekte.

Bez privredne podrške nema ni ulaganja u zdravstveni sistem

Komentarišući iznete predloge, Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije ističe da je njihov glavni cilj uspostavljanje ravnoteže između zaštite života i zdravlja stanovništva i očuvanja ekonomije. „Očuvanje privrede je preduslov da, između ostalog, obezbedimo finansijska sredstva za ulaganje u zdravstveni sistem, nabavku oprema i medicinskih sredstava“, kaže Drobnjaković.

Unija poslodavaca nastaviće da prati razvoj krize izazvane Kovid-om 19, kao što i radi od marta od ove godine, i da predlaže mere koje smatra optimalnim za očuvanje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta, navodi se u saopštenju

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar