Home VestiIT i nauka Američki naučnici: Do 1. aprila broj preminulih od posledica Kovida-19 će se udvostručiti

Američki naučnici: Do 1. aprila broj preminulih od posledica Kovida-19 će se udvostručiti

by bifadmin

Uprkos pronalasku vakcine, broj žrtava korona virusa u SAD bi u narednih nekoliko meseci mogao da se udvostruči, upozoravaju naučnici.

Istraživači sa Instituta za metriku i evaluaciju medicinskih podataka očekuju da će se broj preminulih od posledica Kovida-19 do 1. aprila popeti na 539.000. Do sada je više od 279.000 Amerikanaca preminulo od pomenutog oboljenja.

Iako se početak vakcinacije očekuje već ovog meseca, ona, bar u početku, neće predstavljati sveobuhvatno rešenje. Naučnici kažu da će imunizacija smanjiti smrtnost samo za 9.000 u naredna četiri meseca. Ukoliko bi se vakcinisale ugrožene grupe, onda bi se taj broj popeo za još 14.000.

Prema njihovim rečima tek masovna vakcinacija mogla bi označiti početak povratka normalnom životu, ali od tog trenutka nas deli još nekoliko teških meseci. To znači da do aprila, kada bi se mogao videti značajniji uticaj vakcina, sami moramo voditi računa o sebi i štititi se od zaraze.

Istraživači sa ovog instituta su takođe izračunali i da bi, kada bi 95 odsto populacije nosilo maske, broj sačuvanih života do 1. aprila porastao na 66.000.

Izvor: CNBC

Foto: MasterTux, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar