Home VestiIT i nauka RNIDS korisnicima interneta poklanja još jedno ćiriličko pismo

RNIDS korisnicima interneta poklanja još jedno ćiriličko pismo

by bifadmin

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) 27. januara obeležava devet godina od početka registracije .cp6 domena i korisnicima interneta poklanja još jedno ćiriličko pismo – Orto RNIDS, izrađeno u saradnji sa organizacijom Tipometar.

Novo pismo biće predstavljeno tokom onlajn skupa „Ćirilica u digitalnom svetu“, zakazanog za 27. januar sa početkom u 11 časova. Tokom skupa dr Svetlana Slijepčević Bjelivuk, naučna saradnica na Institutu za srpski jezik SANU, održaće predavanje u kom razmatra koliko je internet izmenio srpski jezik, kako se naša komunikacija na maternjem jeziku i pismu izmenila pod uticajem onlajn sredstava komunikacije i može li se i koliko braniti jezička baština od takvih uticaja. Kakva je uloga ćirilice u poslovanju, imajući u vidu oslonjenost modernog poslovanja na internet, razmatraće trojica panelista. Kako i koliko robne marke, privreda i institucije tržišno komuniciraju na ćirilici, koliko je korišćena u dizajnu, šta su izazovi, a šta prednosti upotrebe ćirilice, objasniće Igor Adamović, kreativni direktor, Control Creative. Koliki je izazov kreirati i održavati sajtove na ćirilici i sa ćiriličkim linkovima, i implementirati transliteratore u različite CMS-ove, kao i šta propisuju međunarodni standardi koje proizvođači softvera i velike onlajn platforme (ne)poštuju, ispričaće Vladimir Marić, direktor programerske firme Mrežni sistemi. Šta sve (ne)znamo o programiranju na ćirilici i programskom jeziku Ć++ pojasniće nam Petar Slović iz kompanije Quantox Technology. Program vodi i panel moderira Zoran Stanojević, urednik internet portala RTS-a.

Orto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i ekranski prikaz koje RNIDS, povodom obeležavanja godišnjice .срб domena, poklanja. Za razliku od Areal RNIDS-a, predstavljenog u januaru 2020. godine, slabserifnog tipografskog pisma, Orto RNIDS je sanserifno tipografsko pismo humanističkog tipa. Karakteristike novog pisma predstaviće Ana Prodanović, docentkinja na Fakultetu promenjenih umetnosti i autorka fontova.

Prenos skupa odvijaće se putem RNIDS-ovog Jutjub kanala i Fejsbuk stranice. Novi fontovi Orto RNIDS biće dostupni za preuzimanje sa RNIDS-ovog sajta 27. januara po završetku skupa.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar