Home VestiEkonomija Sledi novo zaduživanje od ukupno 2,5 milijardi evra

Sledi novo zaduživanje od ukupno 2,5 milijardi evra

by bifadmin

Pomoć u krizi je potrebna, ali ne mora da košta miljardu evra, već može da bude 300 miliona evra, rekao je danas za N1 predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović povodom analize najavljenog novog paketa antikriznih mera Vlade Srbije.

Građanima treba da bude jasno da za nove mere nema nekih sklonjenih para i da za dodatnu miljardu evra mi moramo da se zadužimo na finansijskom tržištu u Londonu, rekao je Petrović i objasnio da, pored te jedne milijarde, moramo da se zadužimo i za milijardu i po evra, koliko je planirano budžetom za 2021.godinu.

„Mi nemamo pare iz kojih možemo da trošimo, ove godine ćemo se zadužiti ukupno dodatnih 2,5 milijardi evra“, naglasio je Petrović.

Skrenuo je pažnju da se u najavljenom novom antikriznom paketu mera nalaze dva velika „bloka“ od po 450 miliona evra, od kojih je jedan davanje građanima i penzionerima, a drugi davanje privredi, a da nijedno od njih nije selektivno.

„Novac dobijaju svi, a ne oni kojima je potrebno“, rekao je Petrović i naglasio da Fiskalni savet brine o tome jer „ako neselektivno delite znatno više para dajete“.

Na opasku da premijerka Srbije ističe da je nemoguća selektivna pomoć građanima, jer nemamo socijalne karte, Petrović je odgovorio da je tačno pre tri godine tadašnji ministar rada (Zoran) Đorđević na Kopaonik biznis forumu istakao da se upravo radi na socijalnim kartama za šta postoji donacija jedne skandinavske zemlje.

„Očekivalo se da to bude brzo gotovo, evo, prošle su tri godine od tada. Znate, nije nuklearna fizika napraviti socijalne karte“, poručio je Petrović.

Dodao je da bi svejedno mogli da se primene neki kriterijumi prilikom isplate, pa da pomoć dobiju samo penzioneri sa penzijama ispod proseka, a oni iznad nešto malo manje,ili da novac dobiju nezaposleni i svi koji imaju prihode ispod minimuma i povremeno rade.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Sladjan 4. фебруар 2021. - 07:36

Ok nema para ,…..Ali godinama jedna ista prica ko da smo u periodu hiper inflacije rata,haosa,….sto vise para dobiju gradjani vise ce se potrositi I opet ce se deo vratiti u budzet,…….ko vas placa da vecito pricate da nista nevalja,nikada nista dobro niste napisali,ko da vas djilas placa!kurs godinama isti,nema inflacije pump,tamo da ste pogresila,dzabe vam diploma KAda neznate nista ….

Odgovori

Ostavite komentar