Home VestiIT i nauka Nestašica čipova usled gašenja fabrika

Nestašica čipova usled gašenja fabrika

by bifadmin

Nestašica čipova, koji su „mozak“ u svim elektronskim uređajima, od prošle godine sve je veća, piše Gardijan. U početku, problem je bio samo privremeno kašnjenje u snabdevanju, jer su se fabrike gasile usled prvog udara pandemije koronavirusa.

Međutim, iako se proizvodnja normalizovala, novi porast potražnje dostiže kritičnu tačku, a podstaknut je promenom navika u vreme pandemije, prenosi RTS.

Veliku potražnju pokrenuli su proizvođači automobila koji ulažu u električna vozila opremljena najsavremenijom tehnologijom, zatim „bum“ u prodaji televizora i kućnih računara, kao i „lansiranje“ novih konzola za video-igre i mobilnih telefona sa 5G tehnologijom.

Čak je i „Epl“, kompanija koja vredi dve biliona dolara i najveći je svetski kupac poluprovodnika na koje godišnje potroši 58 milijardi dolara, bio prisiljen da prošle godine zbog nestašice za dva meseca odloži puštanje u prodaju dugo očekivanog „ajfona 12“.

„Ovde se događa savršena oluja“

 

„Čipovi su sve“, kaže Nil Kampling, medijski i tehnološki analitičar „Miraboa“, međunarodne bankarske i finansijske grupe.

„Ovde se događa savršena oluja faktora ponude i potražnje. Ali u osnovi, postoji novi nivo potražnje koji se ne može pratiti. Svi su u krizi i situacija je sve gora“, objašnjava Kampling.

„Ford“ je nedavno ukinuo smene u dve fabrike automobila i najavio da bi profit ove godine mogao biti manji do 2,5 milijarde dolara zbog nestašice čipova, „Nisan“ smanjuje proizvodnju u fabrikama u Meksiku i SAD, „Dženeral motors“ je saopštio da bi mogao da se suoči sa gubitkom profita od dve milijarde dolara.

Prošlog meseca, „Soni“ je poručio da ove godine možda neće postići planiranu prodaju novog „Plejstešna“ 5, zbog problema sa isporukom poluprovodnika.
„Majkrosoftov“ „Iks-boks“ predviđa da će se problemi sa snabdevanjem nastaviti najmanje do druge polovine godine.

Međutim, najizrazitiji primer krize sa poluprovodnicima je „Samsung“, drugi najveći svetski kupaca čipova, ali i drugi najveći proizvođač.
Ranije ove nedelje, kompanija je saopštila je da će možda morati da odloži „lansiranje“ novog pametnog telefona zbog nestašice.

Izvor: RTS, Gardijan

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar