Home VestiEkonomija Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u finansijsko stanje svojih nekretnina

Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u finansijsko stanje svojih nekretnina

by bifadmin

Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u finansijsko stanje svojih nekretnina, kojih ima više od 5.000, u želji da njegovo poslovanje bude transparentnije.

U subotu je objavljen finansijski pregled Svete stolice za 2020. godinu, a objavljen je i budžet Uprave za imovinu Svete stolice (APSA).

APSA upravlja nekretninama i ulaganjima, isplaćuje plate, zadužena je za javnu nabavku i ljudske resurse.
Svaki od dokumenata upotpunjen je obimnim dodacima: grafikonima, kartama, intervjuima, što ukupno čini više od 50 stranica finansijskog materijala. Na 30 stranica proračun APSA-e pokazuje da Vatikan poseduje 4.051 nekretninu u Italiji, te oko 1.120 u inostranstvu, uključujući ambasade u svetu.

Samo 14 odsto od svojih nekretnina u Italiji Vatikan iznajmljuje po tržišnoj ceni, a ostale su u najmu po sniženim tarifama i to često zaposlenima u crkvi. Nekih 40 odsto nekretnina iznajmljuju se ustanovama kao što su škole, samostani i bolnice.

Dokumentacija pokazuje da je APSA investirala u nekretnine u otmenim četvrtima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza.

Suđenje kao prekretnica

Zgrada u Londonu u okrugu Saut Kensington donela je Vatikanu ogromne gubitke otkako je kupljena 2014.

U utorak počinje suđenje za deset osoba povezanih s tom akvizicijom, a među njima je istaknuti kardinal. Terete se za finansijske malverzacije, pranje novca, utaju i iznuđivanje te zloupotrebu položaja, prenosi Jutarnji list.

Otac Huan Antonio Gerero, čelnik Sekretarijata za ekonomiju, rekao je za portal Vatikan njuz da će sporna zgrada u Londonu uskoro biti prodata.

Suđenje će biti “prekretnica” u vatikanskoj verodostojnosti u upravljanju finansijama, rekao je otac Gerero i naglasio da se nešto slično više neće moći da se dogodi jer su preduzete mere koje će takve prevare sprečiti.

Lane je papa Franjo upravljanje finansijama oduzeo Državnom sekretarijatu i preneo u nadležnost APSA-e.

Zasebni finansijski izveštaj koji je Vatikan objavio u subotu pokazuje deficit od 64,8 miliona evra za 2020, što je pad u odnosu na 79,2 miliona deficita u 2019. godini.

Proračun Svete Stolice obuhvata centralnu upravu Rimokatoličke crkve, Kuriju, koja nadzire upravljanje nad RKT u svetu, te njena diplomatska predstavništva i kancelarije za odnose s javnošću.

Grad Vatikan, uključujući Vatikanske muzeje i Vatikansku banku, imaju zaseban budžet.

Da bi “zakrpio” deficit iz 2020, nekih 50 miliona Vatikan je preuzeo iz davanja “Petrov novčić”.

Davanje “Petrov novčić” predstavlja znak verničke solidarnosti s Papom da bi mogao da obavlja redovne poslove, ali i kako bi u trenucima posebnih potreba, kao što su rat ili prirodne nepogode, mogao da pomogne mesnim crkvama.

Pandemija kovida 19 mnogo je uticala na pad vatikanskih prihoda u 2020.

Na primer, Bazilika sv. Petra i Vatikanski muzeji, koje je u 2019. posetilo oko 6 miliona ljudi, bili su zatvoreni ili vrlo malo otvoreni tokom 2020.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar