Home VestiEkonomija Arapi sami protiv svih – nije postignut dogovor?

Arapi sami protiv svih – nije postignut dogovor?

by bifadmin

Ministri energetike u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici nisu uspeli da postignu dogovor o proizvodnoj politici.

Pregovore će, stoga, nastaviti sutra.

Ova naftna alijansa, nazvana OPEK+, sastala se putem videokonferencije u petak popodne kako bi odlučila da li će politiku proizvodnje ostaviti nepromenjenom ili će dodatno pojačati isporuke.
Ublažavanje ograničenja proizvodnje i produženje sporazuma o smanjenom pumpanju “crnog zlata” do kraja sledeće godine prihvatili su svi učesnici sastanka, osim Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), navodi Rojters pozivajući se na izvor iz OPEK+ grupe.

UAE uslovljavaju produženje sporazuma revizijom njihove kvote, za koju smatraju da je na samom startu utvrđena ispod realnog baznog nivoa njihove proizvodnje.

Cene nafte, koje su u četvrtak ojačale, krenule su nizbrdo u petak nakon ove vesti jer su trgovci anaizirali potencijalne implikacije od izostanka dogovora.

Fjučersi međunarodne referentne nafte Brent trgovali su se u petak po ceni od 76,03 dolara za barel, dok su fjučersi američke WTI nafte skliznuli za sedam centi na 75,16 dolara za barel.

Članice OPEK-a su se načelno složile s povećanjem isporuka za 400.000 barela dnevno od avgusta do decembra 2021. godine kako bi se zadovoljila rastuća potražnja, izvestio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore iz grupe OPEK+.
Saudijska Arabija, lider OPEK-a, i vodeći proizvođač izvan te organizacije, Rusija, predložili su produženje trajanja ograničenja do kraja 2022, ali su se tom predlogu usprotivile UAE, uz obrazloženje da OPEK+ treba da promeni osnovicu na bazi koje utvrđuje nivo ograničenja pumpanja za svaku zemlju pojedinačno, što bi u suštini rezultiralo povećanjem proizvodne kvote te zemlje.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar