Home VestiPolitika i društvo Brodski prevoz robe: Prljavi problem čistih kompanija

Brodski prevoz robe: Prljavi problem čistih kompanija

by bifadmin

Iako su, i deklarativno i realno, borci za zaštitu životne sredine, velike kompanije poput Amazona i Ikee prevozom svoje robe zagađuju mnogo više nego što to mogu da učine čitave nacije.

One svoju robu uglavnom dopremaju pomorskim putem, a teretni brodovi koji su u 2019. godini prevozili robu 15 najvećih kompanija izazvali su zagađenje veće nego što je kreiralo 1,5 miliona američkih domaćinstava. Radi se naime o štetnim gasovima koji izazivaju efekat staklene bašte.

Na prvom mestu liste najvećih „pomorskih zagađivača“ našla se kompanija Volmart, koja je te godine zagadila planetu više nego prosečna termoelektrana na ugalj. Slede je Ešli Furničr, Target, Dol i Houm Depot. Među prvih 15. zagađivača su i nama poznate kompanije Ikea, Amazon, Samsung i LG.

Do sada su se ove kompanije deklarisale kao zaštitnice životne sredine zato što zaista i jesu ulagale velike napore u smanjenje svog ugljeničnog otiska, ali ponajviše prilikom proizvodnje i izlaganja svojih proizvoda, a malo ko je analizirao način na koji se oni transportuju.

Međutim, nedavno su istraživači i naučnici odlučili da se pozabave ovom problematikom i otkrili da pomenute kompanije zapravo veliku štetu planeti nanose prilikom prevoza svoje robe. Njihovi podaci pak nisu potpuni, jer nisu uspeli da ostvare uvid u sve pošiljke velikih kompanija, kao ni u emisiju štetnih gasova prilikom povratka teretnjaka posle isporuke. Zato upozoravaju da je ovo verovatno samo vrh ledenog brega.

Izvor: The Verge

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar