Home TekstoviB&F Plus Da li je PKB na putu da potpuno promeni svoju osnovnu delatnost?

Da li je PKB na putu da potpuno promeni svoju osnovnu delatnost?

by bifadmin

Posle snimka koji pokazuje kako u nekadašnjem poljoprivrednom gigantu PKB-u neuhranjene krave danas maltene umiru od gladi, u javnosti je aktuelizovano pitanje kakva budućnost čeka ovaj kombinat. Sindikalci su ubeđeni da će posle isteka ugovorne obaveze novi vlasnik ugasiti stočarski biznis i početi da se bavi nečim unosnijim, a resorni ministar kaže da ne može da se meša u nečiji privatan posao.

Da podsetimo, pre neki dan na društvenim mrežama objavljen je snimak neuhranjenih krava koje leže na imanju PKB-a, koji je pokrenuo lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama ali i mnoštvo spekulacija šta će se desiti sa privatizovanim preduzećem. Deklarativni cilj privatizacije PKB-a je naravno bio da se unapredi i dodatno razvije PKB, ali, kako tvrde zaposleni, desilo se upravo suprotno.

Naime, 2018. godine je ovo preduzeće kupila Al Dahra. Ugovor koji je država tada potpisala sa arapskom kompanijom ističe u novembru, a pojedini zaposleni za N1 kažu da situacija u firmi “nije dobra”. Upozoravaju da radnici imaju niske plate, da kolektivni ugovor nije potpisan i da su obećanja predstavnika države da će firma nakon privatizacije da procveta – ostala “pusta”.

A sve je krenulo od opozicionog političara Dejana Bulatovića, koji je i objavio pomenuti snimak krava u lošem stanju. On je potom rekao medijima da je neuhranjenost životinja samo jedan od problema u ovoj kompaniji.

„Meni su neki ljudi iz samog menadženta koji se ne salažu sa takvim ophođenjem prema životinjama poslali snimak. Te životinje su bukvalno pred smrću… Zaista katastrofa, one se maksimalno iskorišćavaju u Al Dahri – slabo ih hrane, a imaju četiri muže. Dešava se nekad da tu u jednom danu ugine 30 krava“, upozorava on. Stručnjaci kažu da su pre privatizacije krave u PKB-u mužene dva puta dnevno a čak i tada se smatralo da bi to moglo biti iscrpljujuće za njih.

Promena delatnosti na vidiku?

Milisav Đorđević, sekretar u Samostalnom sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi, tvrdi za Betu da je cilj novog vlasnika gašenje stočarske proizvodnje u PKB-u i prelazak na unosnije delatnosti.

Poznato je da će Al Dahra po kupoprodajnom ugovoru biti u obavezi da se bavi osnovnom delatnošću samo tri godine, što je rok koji ističe ovog novembra, a posle toga mogla bi sa bogatim PKB-ovim zemlijštem da radi šta želi. Deo javnosti uveren je da će ga konvertovati u građevinsko zemljište i graditi na njemu ili ga možda prodavati, međutim još uvek nema dokaza da su ovo zaista planovi arapske kompanije.

Međutim, dnevni list Danas podseća čitaoce da je kupovinom PKB-a Al Dahra prisvojila i 17.600 hektara poljoprivrednog zemljišta. Tada je hektar plaćala oko 4.700 evra a samo godinu i po kasnije prodala ga je na jednoj parceli po osam puta većoj ceni. S obzirom na činjenicu da je PKB imao još vrednog zemljišta na dobrim lokacijama ne bi bilo iznenađenje da Al Dahra odjednom posle isteka ugovorne obaveze prestane da se bavi stočarstvom.

„Al Dahra je nedavno ugasila farmu krava u Padinskoj Skeli, a pre godinu dana farmu Dunavac sa ponajmanje po 1.000 krava. Pitao sam direktora Al Dahre za Srbiju šta se planira sa stočarskom proizvodnjom jer ako se ona ugasi bez posla će od 1.050 radnika, koliko ih je sada, ostati oko 400, i odgovorio mi je da još ne može da pruži precizan odgovor do izrade novog biznis plana“, rekao je Đorđević.

Resorni ministar ne želi da se meša

S druge strane, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je za Politiku da je kompanija Al Dahra u sistem proizvodnje PKB uložila 75 miliona evra mimo prodajne cene, kao i da će biti uloženo još 50 miliona evra. To je sada, kako je istakao “svemirski brod u odnosu na ono što je nekada postojalo u PKB, kada je ta kompanija dugovala 60 miliona evra”.

Izgled krava koje se nalaze na pomenutom snimku objasnio je rečima da svako ko se bavi stočarstvom zna da među 7.000 krava mora biti 50-60 koje su bolesne ili neuhranjene.

A izjave sindikalaca koji u sve većem broju tvrde da bi Al Dahra mogla ugasiti stočarski biznis nije komentarisao jer ne želi da se meša u nečiji privatan biznis, što je i razumljivo, jer će po isteku ugovornih obaveza novi vlasnik zaista imati prava da investira u ono što on smatra najboljom poslovnom prilikom.

Foto: Screenshot Dejan Bulatović

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar