Home VestiIT i nauka Emirati nude 100.000 viza za inostrane programere sa ciljem razvijanja svog tehnološkog sektora

Emirati nude 100.000 viza za inostrane programere sa ciljem razvijanja svog tehnološkog sektora

by bifadmin

Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su da će u okviru „Nacionalnog programa za programere” ponuditi 100.000 zlatnih viza programerima, kako bi osnažili svoju ekonomiju i otvorili veliki broj radnih mesta u tehnološkom sektoru.

Zlatne vize — koje primaocima pružaju dugoročni boravak — dobiće programeri, preduzetnici, vlasnici preduzeća i startapa koji se bave programiranjem. Ideja Programa je diverzifikovati ekonomiju zemlje. Pored toga, UAE planiraju da osnuju 1.000 kompanija koje će učestvovati u procesima digitalne transformacije državnih i ekonomskih sistema.

Ovaj plan je pokrenut u saradnji sa pojedinim tehnološkim gigantima među kojima su Microsoft, Google, IBM, Cisco, Amazon, Facebook, Nvidia, LinkedIn, HPE i drugi, koji bi, kako se navodi, trebalo da obučavaju ljude. Cilj je da se što više finansiraju startapi i povećaju ulaganja.

UAE ministar za veštačku inteligenciju, digitalnu ekonomiju i rad na daljinu rekao je da pružanje mogućnosti programerima da dobiju zlatnu vizu ima za cilj privlačenje vrhunskih međunarodnih programera, sa različitim veštinama i talentima. Za vizu se mogu prijaviti ljudi svih nacionalnosti i starosnih grupa.

Emirati međutim nisu jedini sa ovakvom idejom, tokom pandemije mnoge zemlje su počele da rade na privlačenju kadrova iz IT industrije. 

Nikola Momčilović

Izvor: Startit

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar