Home VestiEkonomija EU neće regulisati ulaganja u kriptovalute pre 2023?

EU neće regulisati ulaganja u kriptovalute pre 2023?

by bifadmin

 

Oko rizičnosti ulaganja u kriptovalute, ali i rizičnosti valuta koje su pod kontrolom centralnih banaka ovih se dana obračunavaju HNB i Udruženje za blockchain i kriptovalute (UBIK), piše Večernji list, navodeći da ulaganja u kriptoimovinu EU neće regulisati pre 2023. godine.

Osim finansijske zajednice i iskusnih ulagača, šira javnost zapravo o tome jako malo zna; poznato je da bitkoin, etereum i ostale virtualne valute rastu i padaju kao na ringišpilu, ali isto to nebrojeno puta viđeno je i u depresijacijama nacionalnih valuta, havariji švajcarskog franka, ruske rublje, turske lire…

U HNB-u objašnjavaju da je “centralnobankarski novac” onaj koji kreira centralna banka pojedine zemlje ili na području više zemalja (evro). Njime se upravlja korištenjem instrumenata monetarne politike, radi održavanja niske i stabilne inflacije. Pojednostavljeno, centralna banka pokušava da održava stabilne cene da ono čime se raspolaže u novčaniku danas jednako vredi i sutra, tumače u HNB-u, prenosi Blic.

Centralni bankari upozoravaju da svega toga kod kriptoimovine nema: nema pokrića, podrške ili jemstva bilo kojeg javnog tela ili nadležne institucije. Posredi je, kažu, ulaganje u necentralizovanom sistemu bez ikakve pozadinske vrednosti, bez odredivog izdavaoca i s ograničenom ponudom. Nije regulisana niti postoji zaštita potrošača.

Kao kontraargument, druga strana tu “vadi” brojne slučajeve u kojima regulator potrošače nije zaštitio ni od oscilacija centralnobankarskih valuta – eklatantan je primer slučaj franak. Sve što se tiče novca, trebalo bi da reguliše – regulator. Ali on to još ne radi, ni u Hrvatskoj, niti na nivou EU: zakonodavni predlog Uredbe o tržištima kriptoimovine Evropska komisija usvojila je u septembru 2020, ali ne očekuje se da će stupiti na snagu pre 2023. godine.

Izvor: Bankar.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar