Home VestiPolitika i društvo Građani mogu da biraju izgled vagona za beogradski metro

Građani mogu da biraju izgled vagona za beogradski metro

by bifadmin

Stanovnici prestonice će u naredne dva meseca imati mogućnost da glasaju za izgled vagona koji će saobraćati beogradskim metroom, čija gradnja doduše još nije počela, ali od nje nas deli samo još tri meseca.

Na platou ispred Starog dvora biće omogućen uvid u 3d projekciju četiri vagona pod nazivom „Svetlost, snaga, sloboda i sigurnost”, a građani će moći da izaberu svog favorita glasanjem preko sajta Skupštine grada.

Glasanje će trajati do 15. septembra a izgradnja metroa počeće u novembru, kako su još početkom godine najavili iz gradske vlasti. Najpre će se graditi linija 1, koja bi trebalo da spaja Železnik sa Mirijevom.

Plan je da metro na ovoj liniji kreće od Železnika, a potom preko Makiša, Žarkova, Banovog brda, Sajma, Gazele, Savskog trga i Trga republike, nastavi dalje preko Cvijićeve i Pančevačkog mosta, Višnjičkom do Mirijevskog bulevara i na kraju Mirijeva.

Pre nego što ovo bude i konačno usvojeno, Udruženje građana „Po meri metro“ okupilo je stručnjake iz raznih oblasti i iniciralo izmenu trase. Dva su njihova ključna zahteva – prvi da linija 1 treba da obuhvati i glavnu železničku stanicu Prokop i Klinički centar Srbije, ali i da se napravi krak koji bi išao do Vidikovca, Ceraka i Petlovog brda.

Izvor: Beoinfo, Danas

Foto: Beoinfo

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar