Home VestiPolitika i društvo Građevinarstvo: Investitori bi trebalo da imaju obavezne polise osiguranja u slučaju nanošenja štete trećim licima

Građevinarstvo: Investitori bi trebalo da imaju obavezne polise osiguranja u slučaju nanošenja štete trećim licima

by bifadmin

Grad Beograd će Vladi Srbije uputiti predlog za što hitniju izmenu Zakona o planiranju i izgradnji, a jedna od ključnih izmena tiče se osiguranja od štete nanete trećim licima, kako se ne bi ubuduće dešavalo, kao u poslednjem slučaju urušavanja zgrade na Vračaru, da štetu počine firme sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara od kojih je teško bilo šta naplatiti.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, investitori bi ubuduće trebalo da poseduju polise osiguranja koje bi pokrivale štetu koju oni nanesu trećim licima. Ukoliko ova izmena bude usvojena, investitori neće moći da dobiju građevinsku dozvolu ako nemaju polisu osiguranja.

Da podsetimo, u slučaju urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici investitori su bili fizička lica i firma čiji je osnivački kapital 1.000 dinara, a radove je izvodila firma koja nema nikakve reference u građevinarstvu i ima kapital od 100 dinara. Zgrada pored koje se nalazi gradilište je urušena, a njeni stanari su premešteni u hotel Slavija ali još uvek ne znaju šta će sa njima biti nadalje, kada prođe interesovanje medija za njihov slučaj.

Izvor: Beoinfo, Nova S

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar