Home VestiPolitika i društvo Gugl i Fejsbuk zahtevaju od svih zaposlenih koji se vraćaju u kancelarije da se vakcinišu

Gugl i Fejsbuk zahtevaju od svih zaposlenih koji se vraćaju u kancelarije da se vakcinišu

by bifadmin

Na početku pandemije tehnološke kompanije su prve uvele rad od kuće a sada će, čini se, biti predvodnice i u uvođenju obavezne vakcinacije za svoje zaposlene.

Naime, Gugl i Fejsbuk su najavili da će njihovi zaposleni moći da se vrate u kancelarije tek pošto prime obe doze vakcine, dok Epl još uvek razmatra ovu opciju.

Kompanije koje uvode obaveznu vakcinaciju, ovu meru će prvo početi da primenjuju u SAD, koja već ima ohrabrujući procenat imunizovanog stanovništva.

Gugl je saopštio da ne može primoravati zaposlene da se vakcinišu u onim delovima sveta gde vakcine još nisu svima dostupne, ali da to može učiniti u razvijenim zemljama u kojima ima dovoljno doza. Zato će u državama u kojima su vakcine dostupne svi njegovi zaposleni morati da se vakcinišu, osim onih koji imaju dokaz da im je iz medicinskih ili nekih drugih razloga zabranjeno primanje vakcine. Oni koji ne žele da “zavrnu rukav” a nemaju ni dokaz da im je to zabranjeno, imaće mogućnost da do oktobra rade od kuće a za dalje se ne zna.

Iako se očekivalo da će se mnoge od ovih kompanija opredeliti za model konstantnog rada od kuće i po završetku pandemije, brojna istraživanja su pokazala da je najjefikasniji model rada hibridni – delom od kuće, a delom iz kancelarija. Zato će najveći broj zaposlenih u tehnološkim kompanijama dobiti određenu fleksibilnost u odabiru mesta za rad, ali će ipak nekim danima morati da dolaze u poslovne prostorije.

Izvor: Gizmodo

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar