Home VestiEkonomija Igre bez granica

Igre bez granica

by bifadmin

Dok je tržište TV prava na sportske prenose zbog pandemije kovida 19 prešlo u stagnaciju, a recimo ekipe engleske Premijer lige će u narednom periodu dobiti manje novca sa sopstvenog tržišta nego do sada, cene na Balkanu skaču neverovatnim tempom.

Prema izveštaju specijalizovanog sajta Sport biznis media (Sport Business media), balkanski region, koji obuhvata Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Crnu Goru jedan je od najaktivnijih u otkupljivanju TV prava sportskih događaja. Sedam od 10 najskupljih sportskih takmičenja okoristilo se u prethodnih godinu dana o oštru konkurenciju na ovom tržištu i ostvarilo značajno veće prihode.

Povećanje vrednosti za 92%

Prosečno povećanje vrednosti ovih poslova iznosilo je čak 92% i to ne računajući nedavno preuzimanje TV prava na englesku Premijer ligu od strane Telekoma Srbija, odnosno Arene sporta, po oko osam puta većoj ceni (ukoliko su tačni medijski napisi koje niko do sada nije demantovao) nego do sada. Naime, tvrdi se da je Telekom platio 100 miliona evra godišnje za prava na prenos 380 utakmica PL godišnje u narednih šest godina. Dakle, celih 600 miliona evra.

Od 10 najvažnijih, najpopularnijih i najskupljih sportskih takmičenja na Balkanu, pet su fudbalska takmičenja. Iza njih se nalaze košarkaške lige i teniski turniri.

Konkurencija između Sport kluba u vlasništvu United Grupe i Arena sporta u vlasništvu državnog Telekoma Srbija dovela je do toga da se za neka takmičenja plati od dva do osam puta više nego u prethodnim paketima. Prema podacima Sport biznis medija, u aprilu prošle godine Telekom je platio 134% više za prava na prenos Lige šampiona, Lige Evrope i novoosnovane

Lige konferencija Evrope koje se nalaze pod okriljem Uefe. Za tržište od dvadesetak miliona stanovnika za ova prava je, prema nepotvrđenim informacijama, plaćeno umesto dotadašnjih oko 19 mil EUR, 43 mil EUR godišnje. U Hrvatskoj je nacionalna televizija HRT otkupila jedan prenos nedeljno, sredom uveče za 3 mil EUR.

Premijer ligu do sledeće sezone prenosi Sport klub, koji je paket od 2019. do 2022. godine platio oko 12 mil EUR godišnje što je za oko 12% više nego u prethodnom trogodišnjem periodu. I to je SK prava otkupio od agencije IMG, koja je prava otkupila direktno od Premijer lige. Sada je, kako se tvrdi, Telekom platio više od osam puta skuplje i to direktno od PL.

Šestogodišnji ugovor o pravima na NBA ligu od 2019. godine, prema navodima ovog sajta, Telekom je platio 233% više nego što je koštao prethodni paket.

Fudbal, košarka, tenis

Najmanje povećanje cene Arena, odnosno Telekom su platili za prava italijanske Serije A, tek 11% više nego što je italijanska liga naplatila u prethodne tri godine. Za prava na rukometna takmičenja od 2019. godine plaćeno je 75% više nego do tada.

Sa druge strane, United Grupa je uložila u prava na takmičenja reprezentacije EURO 2020, koji je održan ove godine i kvalifikacije za predstojeće SP i Ligu nacija. Teniske mečeve ATP tura takođe drži Sport klub i prošle godine je produžio ugovor na naredne tri godine, ali po 60% višoj ceni nego do tada.

Distribucija medijskog sadržaja je, prema Telekomovom godišnjem izveštaju za prošlu godinu, segment poslovanja koji beleži najznačajniji rast prihoda – 8%. Prihodi od širokopojasnog interneta su porasli za 4%, dok prihodi od fiksne i mobilne telefonije opadaju. Prema proceni agencije Digital TV Europe, evropski emiteri sportskih utakmica će ove godine zaraditi 10,5 mlrd USD, dok će na TV prava dati oko 8,3 mlrd USD. Dakle to će biti isplativ posao, ali pitanje je da li to važi i za naše tržište s obzirom na ogroman skok cena za ta prava u prethodnih godinu, dve.

Ovo je posebno slučaj, jer je naše medijsko tržište jako skromno. Prema nedavno objavljenim podacima Ipsosa, u 2020. godini tržište oglašavanja u Srbiji vredelo je 197,6 mil EUR, što je pad u odnosu na 2019. godinu. Od toga 103 mil EUR se odnosi na oglašavanje na televiziji.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar