Home VestiPolitika i društvo Izgubila se svaka kontrola nad investitorima, sve se može kupiti pa i dozvole

Izgubila se svaka kontrola nad investitorima, sve se može kupiti pa i dozvole

by bifadmin

Arhitekta Dragoljub Bakić rekao je, povodom urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici u Beogradu, da je Beograd “sišao s lanca što se tiče građevinarstva”.

“Tu se izgubila svaka kontrola, nakon ovoga bi trebalo svako gradilište inspekcije da pročešljaju, ko su ti investitori koji grade, ko izvodi, ko su šefovi gradilišta, ko su inženjeri u nadzoru, postoji li to”, naveo je Bakić za N1.
Tu ima nekih stručnih ljudi koji pređu preko svega, danas se sve može kupiti, pa i dozvola”, izjavio je Bakić.

Ističe da ne smeju arhitekte da slušaju investitore i da doziđuju više spratova nego što je to dozvoljeno.

“Svuda stoje neki stručnjaci, nije tačno da ne stoje, ali ne smeju da slušaju naloge političara. Ovde je divlji zapad, sad se nesreća desila u Vidovdanskoj, ali treba videti sva gradilišta, u svakoj ulici su kranovi. Oni se hvale kako izdaju dozvole za dva miliona kvadrata godišnje, umesto da se toga stide”, ističe Bakić za N1.

Nema očiglednije korupcije nego što su lokalne vlasti i građevinarstvo

Dodaje da “ne odlučuju stručnjaci i struka, nego političari”.

“Zato nam se dešava to što se dešava, nije prvi put da se na Vračaru ruše kuće koje su vrlo značajne, dela vrlo značajnih arhitekata, a umesto njih dolaze desetospratnice, jer je danas građevinarstvo postalo najprofitabilnije. Nema očiglednije korupcije nego što su lokalne vlasti i građevinarstvo. Sve je na prodaju i sve može da se kupi, jedino tome na put može da stane struka, koja nepristojno, nedopustivo ćuti. Naravno da građani moraju da uzmu stvari u svoje ruke, zato se okupljaju”, kaže Bakić.

Prema njegovom mišljenju, mi trenutno nemamo državu: “Da vam pričam kako je bilo pre 30 i više godina kada smo imali državu i kad je Urbanistički zavod bio institucija i kad niko nije smeo da zida na svojoj terasi, a da ne dobije dozvolu, a onda su došle demokratske promene, a mi smo to shvatili da svako može da radi šta hoće”.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar