Home VestiPolitika i društvo Izrael: Fajzerova vakcina sada ima manju efikasnost, ali i dalje dovoljno štiti

Izrael: Fajzerova vakcina sada ima manju efikasnost, ali i dalje dovoljno štiti

by bifadmin

Izrael, koji je celom svetu bio uzor u vakcinaciji, objavio je najnovije rezultate ispitivanja efikasnosti Fajzerove vakcine, koja je sada niža nego pre pojave delta soja.

Ova vakcina sada manje šititi od zaražavanja ali ostala je efikasna u sprečavanju razvoja ozbiljnije kliničke slike. Naime, njena efikasnost je od poslednje analize, iz 6. juna ove godine, smanjena sa 93 odsto na 64 procenta, bar kada je u pitanju zaražavanje.

Kako piše Rojters, ovaj pad efikasnosti koincidira sa širenjem delta soja i ukidanjem mera distanciranja.

Ipak, ohrabruje podatak da je Fajzerova vakcina u 93 odsto slučajeva efikasna u sprečavanju razvoja ozbiljnije kliničke slike i hospitalizacije. Izraelski naučnici smatraju da se više neće ponoviti strašne slike iz januara, kada je beleženo po 10.000 novozaraženih dnevno, kao i da neće biti značajno povećan broj hospitalizacija, zahvaljujući velikom broju imunizovanog stanovništva. Zato će u ovoj zemlji život nastaviti da teče normalno.

Veliki deo sveta s pažnjom prati izraelske podatke jer je u pitanju najobuhvatnija analiza efikasnosti pomenute vakcine, pošto je u Izraelu njom vakcinisano čak 60 odsto odrasle populacije. Ti podaci, iako trenutno ne idu na ruku Fajzerovoj vakcini, ipak pokazuju da svet još uvek nije smislio bolji način od vakcine za obuzdavanje širenja ovog virusa.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar