Home Vesti Komete kada se približe Suncu i ugreju, izbacuju alkohol u svemir

Komete kada se približe Suncu i ugreju, izbacuju alkohol u svemir

by bifadmin

Kada se približe našem Suncu i ugreju, komete počinju da izbacuju alkohol u svemir.

Izgleda da su neke od njih sklonije alkoholu od drugih. Naučnici su nakon analize atmosfere komete 46P/Wirtanen, koja je projurila unutarašnjim delom Sunčevog sistema tokom 2018. godine, uočili “abnormalno visoku” količinu alkohola, piše Index.

“46P/Wirtanen ima jedan od najviših nivoa alkohola i aldehida izmerenih u bilo kojoj kometi do danas. To nam govori o načinu na koji su se molekuli ugljenika, kiseonika i vodonika raspoređivali u ranom Sunčevom sistemu, kada je stvoren Wirtanen”, rekao je naučnik Nil Delo Ruso sa Univerziteta “Džon Hopkins”.

Čest gost

Kometa 46P/Wirtanen prilično je česta gošća u unutarašnjem delu Sunčevog sistema. Okrene se oko Sunca svake 5,4 godine, prilikom čega ponekad dođe toliko blizu Zemlje da je na noćnom nebu možemo videti golim okom, piše Science Alert.

Tokom svoje poslednje posete u decembru 2018. godine, prišla nam je na blizinu od 11,6 miliona kilometara, odnosno oko 30 puta više od prosečne udaljenosti između Zemlje i Meseca.

Astronomi su iskoristili ovu priliku kako bi je proučavali koristeći se spektografom u opservatoriji Keck. Pomoću ovog uređaja analizirali su sunčevu svetlost koja prolazi kroz kometu kako bi utvrdili njen hemijski sastav.
Komete se od asteroida razlikuju po tome što su sastavljene od različitih smrznutih spojeva. Asteroidi su, pak, uglavnom kamena ili metalna nebeska tela.

Tokom većeg dela orbite kometini  spojevi su smrznuti, ali kada se kometa dovoljno približi Suncu, led počinje da prelazi iz čvrtsog u gasovito agregatno stanje i pritom izbacuje prašinu sa površine i stvara prašnjav i gasovit omotač. Taj materijal pravi repove gasa i prašine, po kojima su komete poznate i kojima duguju svoju lepotu.

Budući da je ovaj materijal bio smrznut u kometi od vremena kada je on formiran, iz doba ranog Sunčevog sistema, on nam pri promeni agregatnog stanja nudi informacije o sastavu iskonskog oblaka gasa iz kog je nastao i sam Sunčev sistem.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar