Home VestiPolitika i društvo “Mame su zakon”: 9.000 porodilja primalo naknade manje od minimalca

“Mame su zakon”: 9.000 porodilja primalo naknade manje od minimalca

by bifadmin

Oko 9.000 žena u poslednje tri godine primalo je manje od minimalca prvih godinu dana bebinog života, saopštili su iz inicijative “Mame su zakon” na svom nalogu na Fejsbuku.

Do podataka od 8.944 žene koje su u periodu između 01. jula 2018. i 01. marta 2021. godine primale manje od minimalne zarade došli su od Ministarstva za brigu o porodici. Radi se naime o ženama koje su u tom periodu odsustvovale s posla zbog porodiljskog bolovanja ili nege deteta.

“Posebno nas brine to što još nema rešenja za nezaposlene i ekonomski neaktivne žene, kao ni za žene koje samostalno obavljaju delatnosti. Neshvatljivo nam je da država jednako ne mari za one koje spadaju u red ekonomski najugroženijih ili za one koje svojim samostalnim radom i te kako pune budžete od lokalnog do republičkog nivoa plaćajući nerazumno visoke poreze, doprinose i takse”, poručuju iz “Mame su zakon”.

Dodaju da se za ovaj problem mora naći rešenje, a u međuvremenu će ova organizacija nastaviti borbu za izmene Zakona koje će svim ženama obezbediti dostojanstveno materinstvo. Njihovi najvažniji zahtevi su: garantovana naknada u visini republičkog minimalca tokom odsustva sa posla u prvih godinu dana bebinog života za sve kategorije žena, nediskriminišući odnos prema preduzetnicama, prepoznavanje porodica sa više od četvoro dece i smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknada sa 18 na 12.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar