Home VestiEkonomija Neke članice EU imaće veći ekonomski rast od Srbije

Neke članice EU imaće veći ekonomski rast od Srbije

by bifadmin

Prema najnovijim podacima Evropske komisije, zemlje članice EU će ove i naredne godine beležiti oštar rast ekonomije, među kojima neke čak i veći od sedam odsto.

Domaći političari, kao i svi političari na svetu, redovno se hvale prognozama za rast srpske privrede, smatrajući ih neverovatnim podvigom koji niko osim njih nije mogao da ostvari. Međutim taj naš najavljeni rast od šest odsto, i to sa niske polazne osnove, zapravo samo sledi oporavak globalne ekonomije, koji je podstaknut otvaranjem privrede usled pada broja novozaraženih. Rast ekonomije prognoziran je maltene za sve zemlje Starog kontinenta. Neke članice Unije imaće čak i veći ekonomski rast od Srbije.

Naime, prema svežim podacima Evropske komisije, ove godine će Rumunija imati rast od 7,4%, Irska od 7,2%, Mađarska od 6,3%, Španija od 6,2%, Francuska od 6%, Slovenija od 5,7%, Malta od 5,6%, Belgija od 5,4%, Hrvatska od 5,4%, Italija okruglo 5%, Estonija od 4,9%, Slovačka od 4,9%, Holandija i Poljska od 4,8%, a slede ih Bugarska, Švedska, Kipar i Grčka, čiji će rast takođe biti preko 4%. Među onima sa najmanjim rastom nalaze se Finska (2,7%) i Danska (3%).

U 2022. najveći rast trebalo bi da imaju Španija (6,2%), Grčka i Austrija od po 6%, Hrvatska (5,9%), Malta (5,8%), Slovačka (5,3%), Poljska (5,2%)…

Evropska komisija podigla je ove prognoze posle boljih od očekivanih ekonomskih pokazatelja iz prvog dela ove godine. Prema njenim analizama, ekonomija EU bi u proseku ove godine trebalo da poraste za 4,8% a naredne za 4,5%.

Izvor: Evropska komisija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar