Home VestiEkonomija Nijedan privrednik ove godine nije u naziv svoje firme stavio ime države

Nijedan privrednik ove godine nije u naziv svoje firme stavio ime države

by bifadmin

Privrednik koji u naziv svoje firme želi da stavi ime države Srbije za ovo zadovoljstvo će morati da plati taksu od 544.120 dinara, piše N1 podsećajući da patriotizam gotovo nikada nije jeftin.

No, ovaj administrativni namet nije novi – uveden je pre više od decenije i po, ali je tada bio upola manji. Kada je uveden visina takse je iznosila tačno 250.000 dinara. Toliki iznos određen je Zakonom o administrativnim taksama usvojenim 15. jula 2005. godine. Danas, 16 godina kasnije, ova taksa naplaćuje se u više nego dvostruko većem iznosu, tačnije 118 odsto većem. Stoga ne čudi što ove godine nijedan privrednik nije zatražio od nadležnih – ili bar ne do poslednjih dana juna, da ime države Srbije upiše u novoosnovano preduzeće, radnju, agenciju…

S druge strane, tokom 2020. godine, kada je ova taksa bila za 14.820 dinara jeftinija, tri preduzeća su u svoj naziv stavila i ime države Srbije.

Ko nema za državu možda će imati za grad

Lokal-patriotizam je znatno pristupačniji, bar kada se radi o nazivima firmi. Naime, oni koji žele da za svoje preduzeće koriste ime grada u kojem posluju, platiće znatno manji iznos nego što bi to bio slučaj za državu.

Ali, to već zavisi od tarifnika koji propisuju lokalne samouprave, pa tako u Beogradu i Novom Sadu ovaj namet i te kako premašuje 100.000 dinara.

Međutim, ući u trag taksama na lokalu koje opštine zaračunavaju za unošenje naziva grada u ime firme je već malo teže.

Lokalne samouprave mogu, a ne moraju, da propišu ovaj namet. Obično se propisuju u okviru odluke grada ili opštine o gradskim ili lokalnim administrativnim taksama.

Daniela Ilić Krasić

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar