Home VestiEkonomija Norveška: Vozači kamiona tužili direktora zbog malih plata pa dobili odštetu od 1,4 miliona evra

Norveška: Vozači kamiona tužili direktora zbog malih plata pa dobili odštetu od 1,4 miliona evra

by bifadmin

U Norveškoj je doneta presuda u jednom od najinteresantnijih slučajeva u istoriji evropske transportne industrije: vozači kamiona pobedili su u pravnom zahtevu za kompenzaciju zbog sistemskog potplaćivanja, protiv kompanije Vlantana Norge u stečaju i predsednika odbora Vladasa Stonciusa Juniora. Optuženi će morati da plate skoro 20 miliona norveških kruna (oko 2 miliona evra), piše Pluton Logistic.

Reč je o tužbi koju je podnelo 52 vozača iz Istočne Evrope (uglavom iz Litvanije), a slučaj je naročito zanimljiv jer su oštećeni, budući da je Vlantana Norge (norveška podružnica litvanske prevozničke kompanije) bankrotirala i nema sredstava – tužili lično bivšeg menadžera kako bi ostvarili svoja prava, izveštava norveški frifagbevegelse.no.

Bivši zaposleni podneli su tužbu tvrdeći da su bili sistematski potplaćeni, a kompaniju su policiji prijavila i tri različita nadležna tela (Norveška uprava za javne puteve, Norveška inspekcija rada i Poreska uprava).

Tokom sudskog postupka, zastupnici firme su tvrdili da je do potplaćivanja, upotrebe duplih vremenskih listova, kao i do manipulacije dokumentacijom, došlo zbog „ličnih grešaka i nesporazuma“, ali nisu uspeli da uvere sud u to.

Radili 11,5, plaćeni za 4,5 sata

“Nakon sveukupne procene dokaza u slučaju, okružni sud smatra verovatnim da je Vlantana Norge primenjivala sveobuhvatan i radno intenzivan sistem sa kontinuiranom izradom fiktivnih tabela radnog vremena”, navodi se u presudi.

Primera radi, ova kompanija je redovno prevozila kontejnere za kompaniju PostNord. Predstavnik PostNord svedočio je pred sudom da su firmi Vlantana Norge plaćali za angažovanje vozača i vozila od 11,5 sati, dok je dokumentacija istovremeno pokazivala a su vozačima isplaćivana samo 4,5 sata.

Sud je takođe zaključio i da takvi radni dani nisu bili izuzetak, već pravilo, dok su se 4,5-časovni dani vrlo često pojavljivali u (fiktivnoj) dokumentaciji, kako bi firma prevarila nadležne.

Zbog svega navedenog Stoncius Junior će morati da plati odštetu od 13,4 miliona norveških kruna (oko 1,4 miliona evra), ali i troškove suđenja veće od 6,7 miliona kruna. Tako će konačni iznos koji će on morati da plati biti oko dva miliona evra. Vozači će u proseku dobiti oko 30.000 evra svaki.

Ova presuda je važna jer će pomoći u raščišćavanju uslova zarada u transportnom sektoru. Takođe, šalje se jasan signal da i direktor rizikuje značajnu ličnu odgovornost, ukoliko se u poslovanju „zaobilaze“ norveška pravila o mininalnoj zaradi, navela je advokatica kamiondžija Lina K. Smorr.

Izvor: Pluton Logistic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar